36.9 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

По 75 лв. на всички българи над 60 г., които се ваксинират до юни 2022 г.

Министър-председателят Кирил Петков обяви на брифинг нови икономически мерки за стимулиране на ваксинацията у нас.

„Започваме програма за 75 лв. добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци и всеки, който вече се е ваксинирал с 3 дози. Няма да има ваксиниран пенсионер, който да не получи тази добавка. Програмата започва от януари и ще продължи до края на юни“, заяви премиерът.

Петков се надява през януари или в началото на февруари да бъдат ваксинирани 300 хил. българи над 60 години, за да няма препълнени болници.

„Има голяма опасност новият вариант на вируса да дойде в България в средата или до края на януари. Огромен приоритет е да нямаме толкова много хора, които умират от Ковид-19. Трябва да облекчим болниците и да защитим най-вече възрастните хора, които са в най-голям риск. Не са верни митовете, че ваксинация влияе на бременността, че има странични ефекти и че е нова технология“, заяви премиерът.

Новата мярка е доброволна и всеки има право на собствено решение, изтъкна той, но подчерта, че от индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали отново ще имаме препълнени болници и дали от държавния бюджет ще се харчат много пари, дали хора с други болести ще могат да ходят до болниците и дали децата ни ще могат да учат свободно.

„България продължава да бъде най-ниско ваксинираната държава в Европа. Има опасност България да стане Ковид дестинация и да намалее приходът от туризъм“, алармира премиерът.

Кирил Петков увери, че ще има много силна информационна кампания.

Източник: Bulgaria ON AIR

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии