26.9 C
Пазарджик
сряда, 24 юли, 2024

По колко литра вода е добре да приемаме през лятото?

Хидратацията е важна

Важно е през топлите периоди да сме достатъчно хидратирани. През лятото, когато температурите са по-високи, нуждата от вода нараства поради повишеното изпотяване. Количеството вода, което трябва да пием, може да варира в зависимост от индивидуални фактори като възраст, пол, тегло, физическа активност и общо здравословно състояние. 

Общи препоръки за хидратация през лятото:

Жени – около 2,7 литра (около 11 чаши) вода на ден.
Мъже – около 3,7 литра (около 15 чаши) вода на ден.
Тези препоръки включват всички течности, които приемаме през деня, включително вода, чай, сокове и течности от храната.

Водата предотвратява дехидратацията: Високите температури и увеличеното изпотяване водят до по-голяма загуба на течности, което увеличава риска от дехидратация. Дехидратацията може да причини симптоми като замаяност, главоболие, умора и в по-тежки случаи, топлинен удар.

Водата помага за регулиране на телесната температура чрез потене и изпаряване, което е особено важно през горещите месеци.

Поддържане на енергийните нива: Дехидратацията може да доведе до умора и намалена физическа и умствена работоспособност. Пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на енергията и концентрацията, информира Bulgaria On Air.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии