0 C
Пазарджик
понеделник, 13 януари, 2025

Подсладените напитки са по-опасни от сладките храни

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб

За мнозина сладките лакомства са задължителна част от ежедневието. Но прекомерната консумация на добавена захар увеличава риска от инсулт и аневризма, констатират учени, докато изследват връзката между консумацията на захарта и риска от сърдечно-съдови заболявания. 

Умерената консумация на сладки храни е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. В същото време, приемът на подсладени напитки увеличава риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене.

Участниците в изследването били наблюдавани до диагностицирането на сърдечносъдовото заболяване или до края на периода на проследяване през 2019 г. През този период 25 739 участници били диагностицирани със сърдечносъдов проблем. 

Резултатите показали, че консумацията на сладки напитки е най-опасна за здравето, като редовната консумация на подсладени напитки значително увеличава риска от исхемичен инсулт, сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и аневризма на коремната аорта. Ликвидните захари в тези напитки осигуряват по-малко чувство за ситост, което може да доведе до прекомерна консумация.

Експертите подчертават, че е необходима допълнителна работа, за да се разберат механизмите, свързани с различното въздействие на различните видове консумация на захар. Те отбелязват, че начинът на хранене е силно зависим от демографски и културни фактори. Въз основа на проучването, извършено сред шведското население, учените предупреждават, че хранителните навици и фактори на начина на живот могат да варират в различните популации.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб, като се оценява, че те са отговорни за около 32% от всички случаи с фатален край, според Световната здравна организация (СЗО), информира Bulgaria On Air.

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии