В продължение на хиляди години гроздето е било използвано в някои култури като лекарство. Всяко от тези малки плодчета е пълно с над 1600 съединения – и много от тях могат да подобрят здравето.
Гроздето е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти. Подобно на други плодове и зеленчуци, гроздето е добър източник на фибри и вода.
Ползи от консумацията на грозде
Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Смята се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът. Съдържа се в люспите на червеното грозде.
Друго естествено противовъзпалително средство, което се среща в гроздето, е флавоноидът кверцетин. Той също може да помогне за предотвратяването или забавянето на растежа на рака.
Гроздето е чудесен източник на витамин С, може да помогне на имунната система да се бори срещу бактериални и вирусни инфекции.
Плодът има и нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повиши кръвната захар. Всъщност проучванията показват, че хранителните вещества в гроздето могат да намалят нивата на кръвната захар и да повишат чувствителността към инсулин, което може да помогне на тялото да използва глюкозата.
Източник: България Он Еър