12.1 C
Пазарджик
събота, 19 април, 2025

Ползите от гроздето

spot_img

В продължение на хиляди години гроздето е било използвано в някои култури като лекарство. Всяко от тези малки плодчета е пълно с над 1600 съединения – и много от тях могат да подобрят здравето.

Гроздето е пълно с витамини, минерали и антиоксиданти.  Подобно на други плодове и зеленчуци, гроздето е добър източник на фибри и вода.

Ползи от консумацията на грозде

Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Смята се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът. Съдържа се в люспите на червеното грозде. 

Друго естествено противовъзпалително средство, което се среща в гроздето, е флавоноидът кверцетин. Той също може да помогне за предотвратяването или забавянето на растежа на рака.

Гроздето е чудесен източник на витамин С, може да помогне на имунната система да се бори срещу бактериални и вирусни инфекции.

Плодът има и нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повиши кръвната захар. Всъщност проучванията показват, че хранителните вещества в гроздето могат да намалят нивата на кръвната захар и да повишат чувствителността към инсулин, което може да помогне на тялото да използва глюкозата.

Източник: България Он Еър

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии