27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

Ползите от консумацията на спанак?

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Спанакът заема първото място за най-много хранителни вещества и антиоксиданти. Макар че няма доказателства за придобиване на свръхспособности от спанака, каквито са представени в стари анимационни филми, полезните свойства на спанака могат да укрепят организма с биоактивни съединения и нутриенти.

1. Бори се с оксидативния стрес – Антиоксидантите в спанака са естествен начин за борба със свободните радикали в организма, предотвратявайки оксидативния стрес. Това е един от начините на организма да намали риска от раково заболяване или диабет. В спанака се съдържат антиоксидантите кверцетин и кампферол, които съответно намаляват риска от инфекции и възпаления, както и от ракови и хронични заболявания.

2. Подобрява здравето на очите – Каротеноидите са пигменти, които защитават очите от щети, породени от слънчева светлина. В спанака се съдържат зеаксантин и лутеин, които са каротеноиди, способни да предотвратят дегенерация на макулата и, според някои проучвания, даже са способни да помогнат на окото да се възстанови от съществуващи щети.

3. Помага за нормално кръвно налягане – В спанака се съдържат големи количества нитрати, които могат да помогнат в нормализирането на нивата на кръвно налягане в организма, понижавайки риска от сърдечно заболяване. Нитратите се превръщат в азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, спомагайки за понижаване на кръвното налягане.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии