-1.3 C
Пазарджик
събота, 8 февруари, 2025

Ползите от морковите

spot_img

Противно на общата представа, представена ни от анимационните филми, зайците не стоят на два крака, докато хрупат моркови. Те всъщност се придвижват на четири крака и дори не си падат по оранжевите кореноплодни зеленчуци. По този начин те губят множеството здравословни ползи, които носи вкусният зеленчук. Ние, които фактически стоим на двата си крака в по-голямата част от случаите, ядем моркови по множество начини – можем, имитирайки старите тв ленти, да ги хрупаме сурови, но морковите могат да бъдат изпечени и добавени в различни ястия като супи и яхнии.

1. Витамин А – подобрява зрението – Получен от каротеноидите, този витамин предпазва зрението, кзрато намалява прогресивното му влошаване с времето. Освен зрението, витамин А подпомага растежа, здравето на костите и имунната система

2. Витамин К1 – изгражда здрави кости. Още познат като филохинон, витамин К1 подпомага костното здраве, като подобрява плътността на костите.

3. Витамини В6 и В7 – подпомагат метаболизма

Витамин Б6 има роля в заздравяването на мускулите, но най-вече участва в преобразуването на хранителни вещества като мазнини, протеини и въглехидрати в глюкоза. Витамин В7, още наречен биотин, участва в разграждането на протеини и мазнини.

Източник: България Он Еър

spot_img
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии