19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

Ползите от следобедната дрямка

Живеем все по-забързано, а ежедневието ни е все по-напрегнато. Нарушенията в съня са предизвикани от натоварените ни графици. Опитваме се да балансираме между работа, семейство, деца, приятели, домашни задължения, а препоръчителните от специалисти часове за качествено възстановяване на организма остават на заден план. Тук на помощ идват именно бързите дремки през деня.

Заетостта и умората правят всеки миг, в който можем да си откраднем мъничко свободно време, идеален за наваксване със съня и възстановяване на част от енергията ни.

Забелязали ли сте бума в производството и рекламирането на всевъзможни препарати за нарушен сън, за нерви, против нощно събуждане?

Това говори единствено за все по-масово нарушаване на цикъла на съня. Той се състои от няколко фази, повтарящи се неколкократно през нощта. Дали сме отпочинали или не, зависи именно от фазата, в която се събуждаме.

Ползи от бързи следобедни дремки могат да извлекат хората, които нямат проблеми със съня през нощта. Подходящ избор за тях би бил бърз сън от около 20 минути, след който ще успеят да възстановят енергията си.

Причината за това е, че за толкова кратко време тялото ни успява да навлезе само в най-леката фаза на съня, в която нямаме проблем със събуждането и не се проявява типичното чувство на отпадналост след по-дълъг следобеден сън.

Друг вариант за ползотворно отпочиване е спането с продължителност 90 минути. То възстановява доста голяма част от силите ни поради факта, че един пълен цикъл на съня е с тази дължина.

Трябва да се отнесете с бдителност към спането през деня ако непрекъсанто усещате умора. Това може да бъде знак за заболяване – депресия, диабет, проблеми с щитовидната жлеза, други хормонални нарушения, лоша обмяна на веществата.

Без значение дали сте подложени на стрес или не, установите ли, че имате проблеми със съня, които продължават по-дълго от седмица, се обърнете към лекар.

Тялото ни има идеално функционираща механика, а сънят е ключов за правилното й поддържане.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии