30.9 C
Пазарджик
вторник, 16 юли, 2024

Пролетта е сезонът на промените – нека започнем на чисто

Пролетта е най-добрият сезон да започнем на чисто. Нещо ново, многократно прекъсвано или отдавна отлагано. Това е моментът от годината, когато природата се събужда, тялото ни става по-тонизирано, дните стават по-дълги, а мечтите … по-смели.

Ще обърнем внимание на тялото. Независимо в какъв аспект, всяко начало е трудно. Усещането е като да вървим по безкрайна стълба. Но пролетта е моментът да се пуснем по течението на естествените процеси в организма ни и да отслабваме много по-лесно.

Ето какви са причините да отслабваме по-лесно през пролетта:

1. Естествена еуфория:

Началото на пролетта ни дава сили за действия в нашата посока за нещата, които наистина искаме да постигнем. Всичко ни се струва по-лесно, по-светло и по-приятно. И го правим с повече удоволствие и удовлетворение.

2. Активност:

По-топлото време предразполага към повече активност: разходки, спорт, забавления, социални контакти. Дори пролетното почистване на дома или офиса. Всичко това води до неусетно изхабяване на енергия и калории.

3. По-малко калории:

Според Cambridge Weight Plan, през пролетта консумираме средно 86 калории на ден по-малко, сравнено с есента. Това е така, защото тялото ни вече няма такава нужда да се поддържа топло. Това е процес, в които приемът на калории се забавя още повече с идването на лятото. Точно затова е достатъчно само да задържим здравословните си навици на същите темпове (без дори да се налага да ги увели чаваме), за да имаме все по-позитивни резултати.

5. Хранене:

През студените месеци много хора развиват сезонно разстройство. То води до нужда от консумация на повече въглехидрати и съответно нежелани промени в теглото. Но през пролетта този процес се обръща в наша полза.

6. Витамин D:

Повече слънце, означава повече естествен синтез на този толкова важен витамин. Освен че е важен за структурата на костите и предпазва от депресии, витамин D е важен за баланса на минералите форфор и калции в организма ни. Има и връзка между липсата на витамин D и инсулиновата резистентност и напълняването. 
И така получаваме повече от мекото слънце на пролетта.

Сега само трябва да направим първоначалното усилие – да се отпуснем, да освободим ума си от думите „това е невъзможно“, да дишаме и да вярваме, защото можем!

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии