30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

Размерът на бутилката вино има значение

Бутилката има значение

Макар да сме наясно, че качеството винаги е на първо място има едни особени случаи, когато става въпрос за вино, в които количеството също е от значение. Или с други думи днес ще поговорим за размера на бутилката. Ще се съгласите, че колкото по-хубаво е виното, толкова по-недостатъчни ще ви се сторят Piccolo бутилките (187.5 мл).

Преди обаче да ги подредим, ще ви разкажем още нещо любопитно за самите им названия. Колкото и невероятно да звучи, всеки от размерите е кръстен на името на някой от библейските царе. Както с много част от естетиката на виното, така и назоваването на винените формати ни препраща към изграждането на винената култура. Виното е неизменна част от историята и ежедневието ни, и не е необичайно размерите на бутилките да са свързани с един от най-старите познати документи.

Piccolo или Pony (187.5 мл)

Използва се италианската дума за „малък“ и съдържа 1/4 от количеството на стандартната бутилка вино (750 мл). Традиционно се предлага за еднократно поднасяне на шампанско или други пенливи вина.  

Demi (375 мл)

Тук пък е използвана френската дума за „половин“, защото този формат съдържа половината на стандартната бутилка вино. Количеството отговоря на точно две чаши вино.

Standard (750 мл)

Основната мерна единица в света на виното. Стандартната бутилка съдържа между четири и пет чаши. Но с това се изчерпва приликата, защото формата им е толкова разнообразна, колкото вина съществуват по света, че и повече. Тези за Бордо са с прави страни, и високи рамене, Бургундските пък са плавно наклонени рамена и широка основа.

Magnum (1,5 л)

Магнум съдържат двойното количество на стандартната бутилка. Големите размери са предпочитани от ценителите на превъзходното отлежаване на виното, най-вече заради намалената възможност с времето взаимодействието с кислород да се отрази на качеството на виното. Обикновено този размер е с по-висока цена от сумата на две стандартни бутилки, защото винарните трябва да преоборудват производствените си линии, за да напълнят големи бутилки. Количеството вино в тях е за десет пълни чаши.

Double Magnum (3 л)

Както и самото име подсказва, Двойният Магнум съдържа еквивалента на две бутилки Магнум или четири стандартни бутилки. Във френския регион Шампан, този размер бутилки се нарича Jeroboam (Йеровоам) – на първия цар на Северно-Израилското Царство.

Размерите, по-големи от Double Magnum са доста редки и всеки от тях носи името на библейски цар. Не се знае със сигурност защо точно те са послужили за обозначаване на тези нетипични размери на винени бутилки. Но ето как продължава списъка:

Rehoboam (Ровоам) или Jeroboam( Жеробоам) – 4,5 л = 6 стандартни бутилки от 0.75л

Imperial ( Империал) – 6 л = 8 стандартни бутилки 0.75л

Salamanzar (Салманазар) – 9 л = 12 стандартни бутилки 0.75л

Balthazar (Балтазар) – 12 л = 16 страндартни бутилки 0.75л

Nebuchadnezzar (Навуходоносор) – 15 л= 20 стандартни бутилки 0.75л

Solomon или Melchior (Соломон или Мелхиор) – 18 л = 24 стандартни бутилки 0.75л

Goliath (Голиат) – 27 л = 36 стандартни бутилки 0.75л

Midas (Мидас) – 30 л = 40 стандартни бутилки 0.75л

 Остава само да решите кой е идеалният размер за вас, независимо дали сте ценител или любител.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии