Ромите посрещат Банго Васил и Нова година

13.01.2022 09:16 1534 Коментари: / Добави коментар Редактор: Таня Кабурова Общество
Ромите посрещат Банго Васил и Нова година

Васильовден (Василица): Васильовден или Василица (наричан понякога в медиите Банго Васили) се празнува от много ромски групи в България. Повсеместно е известен като “Ромската Нова Година”.

При калдарашите празникът се празнува по-скромно, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и музикантите той се явява основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден.

Именно при бургуджиите и дръндарите Василица се празнува три дни, като дори се прави леко разграничение между Васильовден и Банго Васили – на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. – Банго Васили (“Куция Васил”).

Това разграничение не се прави от калдарашите, рударите, както и от останалите йерлии (напр. хорахане-рома) в Централна България, които наричат и трите дни “Банго Васили”. Също така трябва да отбележим, че вечерта на 13.01. срещу 14.01. много често изпълнява ролята на Бъдни вечер.

Подготовка за празника: Тя може да започне и седмица преди 13 януари. Васильовден се празнува с птиче месо – гъска (патка) при хорохане-рома и някои калдараши или петел (кокошка) при бургуджиите, дръндарите и някои калдараши. Много рядко – при бургуджиите – се коли агне или дори прасе, но това се прави само от тези семейства, които през годината са се сдобили със снаха или първо внуче.

Подготовката започва с купуването на гъска или петел, в случай, че семейството не си отглежда. Животното трябва да бъде купено най-късно на 12.01. и обезателно да преспи в къщата “за да не избяга късмета”. Сутринта на 13.01. гъската или петелът се коли и към 14 ч. започват реалните приготовления.

Основна грижа е подготовката на трапезата и изработването на сурвакница. При различните групи роми сурвакниците изглеждат по различен начин. Общото е, че се правят от дрян, различна е украсата – от пуканки, чушки, бонбони при хорахане-рома до “семплата” украса от пиндари при бургуджиите. При дръндарите от Златарица и Лясковец сурвакницата не се украсява.

Вечеря: Василица е подчертано семеен празник. При всички ромски групи вечерята на 13.01. играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. Също при всички ромски групи е задължително от момента, в който започва вечерята до полунощ вратите на къщата да бъдат здраво затворени – никой от семейството не излиза навън (дори в двора!) и никой външен човек не се допуска да влезе в къщата. Това е един от малкото случаи, в които ромите категорично отказват традиционното си гостоприемство.

Вечерята започва по различно време при различните групи и села, най-често между 20 и 22 ч. В миналото (а при някои групи – и днес) е било задължително вечерята на 13.01. да бъде на специална кръгла трапеза – синия. Върху синията се поставят приготвените гозби – сварен петел или гъска, сърми (често с късмети – дрянови пъпки), баница с късмети, богато украсена питка (също много често с късмети) или обреден хляб – кулак, вино, ракия и др.

При бургуджиите се поставя също така шепа сурово жито (от житото, което варят за Никулден и Коледа) и шепа суров ориз (от ориза, с който се сварява петела). При дръндарите задължително се слага т.нар. “циганска манджа” (със суха бамя и сухо домати).

При бургуджиите от кв. Калтинец (гр. Г. Оряховица) и при дръндарите от гр. Златарица, с. Салманово, Ивански и др. е традиция (или по-скоро: е било традиция) на масата да се поставят и богатствата, които семейството има – злато, пиндари, накити…

При други бургуджии е било традиция тези богатства да се изнасят навън и да се благославят, като се оставят на показ. И до ден днешен сред ромите от различни групи се разказват анекдотични истории за кражби на злато, оставено на показ от бургуджиите на Васильовден.

Обичайно вечерята започва с прикаждане и благославяне на трапезата. Прикаждащият (обикновено това е жената) отправя молитви за късмет, плодородие и щастие. След това членовете на семейството се опрощават, като си целуват взаимно ръка.

След опрощаването най-старите (бабата и дядото) вземат богато украсената питка (или кулака) и я счупват на две “за да се види на кого късмета ще е по-голям през тази година и ще храни къщата”. След това майка начупва парчета от питката за всички деца (при дръндарите в Салманово) или пък всяко дете си отчупва колкото може по-голямо парче (при хорохане-рома от с. Мараш).

Първата хапка от питата не се изяжда, а се увива и се поставя под възглавницата. Смята се, че това, което спящият сънува през тази нощ показва какво ще се случи през настъпващата година.

С вечерята са свързани и някои обичаи, които са различни за различните ромски групи. Напр. шеговитата “кражба на патката” при хорохане-рома от с. Мараш е обичай, при който всеки един се опитва да открадне незабелязано от другите сварената патка за да е “най-късметлия и най-здрав”. При други роми е прието да се нареждат кулаци един върху друг и някой от семейството да се скрива зад тях – пожелава се следващата година Св.Васил да донесе повече кулаци и т.н.

При почти всички групи трапезата не се вдига през цялата нощ. Смята се, че това носи берекет.

Посрещане на Банго Васил и Новата година: Посрещането на Банго Васил, а чрез него – и на Новата година заема важно място в празника. То се реализира по два начина – чрез сурвакане и чрез превъплъщаване на главата на семейството в ролята на Банго Васил, или на негов пратеник. Докато първият вариант се среща при всички роми (което е отражение на българската традиция “сурвакарство”), то вторият – само при бургуджиите и при някои хороханне-рома (т.е. при тези групи, които празнуват Василица по-тържествено), като винаги е в комбинация с първия.

В полунощ настъпва Васильовден и Новата година. От този момент започва сурвакането.

При калдарашите (напр. в Дряново) през нощта се сурвакат основно членовете на семейството, а при другите роми децата могат да обикалят и съседните къщи (след полунощ вратите им вече са отворени за посетители). Сурвакарите пожелават здраве, плодородие и късмет.

Техните думи обикновено са кратки и семпли -напр. “Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво” при бургуджиите, “Акулсъ – бакулсун иере саулсун!” – “Сурва Весела Година – догодина пак жив и здрав” при хорохане-рома и т.н. Както и в българската традиция на сурвакарите се даряват  сушени плодове, бонбони, пари.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Две шампионски титли за СК Пентатлон на Държавното първенство по фехтовка
05.06.2023 12:24 10
Две шампионски титли за СК Пентатлон на Държавното първенство по фехтовка

Спортен клуб „Пентатлон“ спечели две шампионски титли на Държавното п...

Има ли данни за съществуване на извънземен живот
05.06.2023 12:04 58
Има ли данни за съществуване на извънземен живот

Експертна група, назначена от НАСА, за да проучи деликатния въпрос за НЛО, подчер...

Бързо производство за септемврийка заради канабиноид
05.06.2023 11:39 160
Бързо производство за септемврийка заради канабиноид

Млада жена притежаваща наркотици е задържана от служители на РУ-Септември. Вчера ...

"ДОБЪР ЖЕСТ" на LG в Пловдив
01.06.2023 20:40 412 Бизнес

ТМ+

Има ли данни за съществуване на извънземен живот
05.06.2023 12:04 58 Общество
Има ли данни за съществуване на извънземен живот

Експертна група, назначена от НАСА, за да проучи деликатния въпрос за НЛО, подчер...

Раците да следват интуицията си, Девите да оставят работата на заден план
05.06.2023 10:31 153 Общество
Раците да следват интуицията си, Девите да оставят работата на заден план

Овен Колкото и трудно да е понякога, опитайте да запазите мнението си за себ...

Православната църква почита Светия Дух, днес душите на мъртвите се прибират
05.06.2023 08:31 233 Общество
Православната църква почита Светия Дух, днес душите на мъртвите се прибират

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и ...

Хороскоп за 4 юни
04.06.2023 11:23 264 Общество
Хороскоп за 4 юни

Овен - Ще получите окончателен резултат от процесите, които се развиват в после...