Все повече първокласници у нас са с наднормено тегло. Това показват резултатите от Националното проучване на храненето и хранителния статус на учениците от 7 до 18 години
От Националния център по обществено здраве съобщават, че децата консумират в големи количества пържени картофи и чипс, шоколадови изделия, както и безалкохолни напитки. В пазарджишкото Средно училище „Д-р Петър Берон“ повече от 50% от учениците в начален етап се хранят в училищния стол.
В СУ „Д-р Петър Берон“ в Пазарджик учат 164 ученици в начален етап. Всеки ден над 50% от тях се хранят в училищния стол, за да може храната им да е здравословна и полезна.
Светослава Джонева е майка на първокласник. Всеки ден нейният син се храни в училищния стол, защото още от сега момчето има изградени хранителни навици.
А в стола храната е винаги разнообразна и включва основно и десерт.
Веселка Герова има две дъщери в 1 и 4 клас и за нея е важно те да се хранят здравословно.
Културата на хранене се изгражда в семейството, но въпреки това децата се изкушават от вредните храни и не винаги спазват препоръките на своите родители.