23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

С какво се отопляват възрастните хора в областта?

Зимният сезон настъпва и все повече домакинства търсят алтернативни на досегашните методи за отопление и пресмятат кое ще им излезе най-евтино. Цените на електроенергията, както и дървата за огрев са сериозно завишени в сравнение с миналата зима.

Линка Амдямова вече 13 години се отоплява на ток. В хола има климатик, а в останалите стаи – конвектори.

„Детството ми премина в дърва и въглища. Големите печки, на които хем се отопляваш, хем готвиш. В детската ни стая, където спяхме, бяха от тези големите печки – балкан ли се казваха, дето отдолу се слагат въглища, отгоре дървата и се запалват. 69-та година като се омъжих имаше нафта“.
 
Отоплението с климатик за Линка Амдямова е по-евтино и предпочитано.

„Удобно ми е, защото аз съм 80% инвалид“.

Елка и Кръстьо Лалови пък сменят климатика с твърдо гориво.

„Най-евтино ни излиза на дърва. Най-икономично е на дърва, защото те са силно калорични, топлят и помощението, даже затваряме печката като излизаме навън и това ни устройва засега. Есен включваме климатик, но след като стане по-хладно минаваме на дърва“.

За един зимен сезон, Елка и съпругът й изгарят средно между 10 и 13 кубика дърва.
 
За съжаление през този отоплителен сезон и цената на дървата се повишава драстично. Хората дават около 160 лева за кубик.

„Ние се запасяваме с дърва рано на пролет, тогава малко се търсят и има в изобилие. Сега малко трудно се намират, защото сезонът е такъв. Но никога не сме останали без дърва, казва Елка“.

Отоплението на твърдо гориво обаче понякога води до неприятни инциденти.

„При отопление на дърва и въглища трябва да знаят, че не трябва да се оставят в близост до печката горивни материали, защото може да предизвика пожар. Или дори да не е пожар може да предизвика димоотделяне, което да задуши човека, който е вътре в помещението“, съветват от пожарната

Специалистите съветват още печките на дърва и въглища да не се оставят без надзор.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии