33 C
Пазарджик
вторник, 24 юни, 2025

Седем храни срещу пролетната умора

spot_img

Пролетта е сезон, който мнозина очакват с трепет. Затоплянето кара цялата природа да се възроди и ни подтиква към по-активни дейности навън. Но докато някои с охота се наслаждават на слънчевите лъчи, други страдат от така наречената пролетна умора.

Кои са симптомите на пролетна умора?

Ако се уморявате лесно, нямате тонус, изпитвате апатия и сте сънливи, няма никакво съмнение, че ви връхлита пролетна умора.Много често към това прибавяме и унилостта, лошото настроение, нервност, сънливост и много други не особено приятни усещания, които в крайна сметка оказват лошо влияние на организма ни.

Това състояние е в резултат на изтощението на организма от отминалата зима. Имунитетът е понижен, а вследствие на прекараните настинки и вирусни инфекции в тялото са се натрупали токсини. Част от решенията за справяне с проблема са активният спорт, приемането на поне два литра вода дневно, ограничаването на алкохола, пърженото и мазните храни, а правилното хранене с богати на витамини храни довършва останалото. Кои храни ни помагат в борбата с пролетната умора?

Кои са храните, които се борят ефективно с пролетната умора?

1.Банани

Плодовете, които играят най-голяма роля в борбата с пролетната умора са банани, цитруси, боровинки и киви. Бананите съдържат най-много калий от всички плодове, който подпомага работата на мозъка, сърцето, мускулите и костите. Калият сваля високото кръвно и способства срещу задържането на излишни течности в организма. Желязото в бананите ни пази от анемия, а магнезият ни помага да спим по-пълноценно. Бананите са и естествен антидепресант – витамините от група В в тях успокояват нервната система.

2.Овесени ядки

Те са сред възможно по-добрия избор за сутрешна закуска. Предлагат се в различни видове и са перфектна храна за противопоставянето ви на липсата на енергия в този сезон. Те имат високо съдържание на белтъчини, магнезий, както и витамин В. Така подтикват тялото към по-висока трудоспособност и ни спасяват от ниското усещане за тонус.

3.Зеленчуци

Най-вече зеленолистните от тях. Те са на практика част от всяка здравословна диета и меню. В случая можете да използвате качествата им, за да заредите организма с тонизиращи витамини и други полезни вещества, които преборват отпадналостта в този период на годината.

Много от тях съдържат желязо (спанакът например), което е основен източник на енергия в организма. Марулята, айсбергът и копривата са също сред продуктите, които имат добро количество желязо. Консумацията им в сурово състояние е най-добрата идея, тъй като така усвоявате оптимално полезните вещества.

4.Месото

Нека не изпадаме в крайности и да се храним единствено със „зеленина“. Месото е важен източник на енергия и не трябва да го забравяме. В случай, че сте от хората, които трудно успяват да не хапват месо, насочете се към по-леките видове, като риба, пилешко,пуешко, телешки черен дроб. Те са източник на енергийни вещества, които ще подхранят тялото и ще повдигнат тонуса и активността ви.

5.Яйцата

Тук откриваме много протеини и белтъчини, които са нужни за тялото ни по принцип. В периода, когато ни липсва енергия, наличността им е на практика задължителна.

6.Кълнове и сурови ядки

Те носят сериозен заряд от енергия на тялото ни. Суровите ядки ни предоставят магнезий и някои белтъчини. Наблегнете на  орехите, които са също източник на полезни мазнини. В етеричните масла, витамините и минералите, както и някои подправки, като риган и босилек, можете да откриете тонизиращо количество вещества, които да преборят пролетната умора.

7.Натуралният шоколад

Освен че натуралният шоколад е по-ниско калоричен от млечния вариант и потиска желанието за похапване на мазни и калорични храни, той съдържа вещество, което повишава настроението. Антиоксидантите в черния шоколад стимулират умствената дейност, подобряват кръвообращението и намаляват нивата на хормоните на стреса. Редовната консумация на блокче натурален шоколад подпомага снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии