12.9 C
Пазарджик
сряда, 28 февруари, 2024

Световен ден за борба с епилепсията

В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 хиляди.

Това каза за БТА Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. По думите ѝ в страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1 % от населението. От близо 65 хиляди българи, засегнати от заболяването, една трета са деца, каза още тя. По думите ѝ около 28 хиляди от българските пациенти се лекуват с лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От пациентската организация ще заведат съдебно дело срещу държавата, каза още Събева. По думите ѝ искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст, тъй като някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента.

Тази година Световният ден за борба с епилепсията е под мотото „Заедно за подкрепа и осведоменост“. Предвижда се днес да бъде открита виртуална изложба „Обичам живота“, която ще бъде представена във фейсбук, на страницата на асоциацията. В изложбата са включени творби, създадени от деца и възрастни, страдащи от епилепсия.

Източник: БТА

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии