Съдът отмени дисциплинарното уволнение на Йордан Рогачев

05.05.2022 18:48 227 Коментари: / Добави коментар Редактор: Телемедиа Общество
Съдът отмени дисциплинарното уволнение на Йордан Рогачев

Пазарджишкият административен съд отмени заповедта на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, с която той уволни дисциплинарно бившият шеф на ОДМВР-Пловдив  старши комисар Йордан Рогачев.
 
Припомняме, че министър Рашков уволни Рогачев със своя заповед на 18 юни миналата година. Като мотив за уволнението бе посочен фактът, че служебните автомобили на Областната дирекция на МВР са били използвани от тогавашния шеф на пловдивската полицейска дирекция за лични нужди. Заради това Рогачев бе обвинен в „използване на служебното положение за лична облага“ и бе уволнен дисциплинарно. Пет дни по-късно заповедта бе връчена на Рогачев, който тогава беше в отпуск за бащинство.

В доклада, предхождащ заповедта за дисциплинарно уволнение на министъра е посочено, че служебните автомобили са били засечени от определени камери за видеонаблюдение по пътищата, докато Рогачев е бил в колите. Според доклада обаче в някои от случаите бившият шеф на дирекцията е пътувал за участие в национални съвещания на ръководния състав на МВР, а също, за да присъства на церемонията „Полицай на годината“. Установено е също, че той не е ползвал отпуск, докато е пътувал със служебните возила.

Има обаче дати в периода от 5 февруари 2020 г. до 25 април 2021-ва година, когато Рогачев е ползвал автомобилите за лични нужди, става ясно от доклада. Твърди се, че за да прикрие неправомерното използване на описаните служебни автомобили, в нарушение на чл. 34, ал. 1 от Вътрешните правила старши комисар Рогачев е разпоредил да не се попълват пътните книжки на леките автомобили. С оглед на това пътните книжки на трите автомобила не са били водени в съответствие с Вътрешните правила на министерството. От наказващия орган е установено, че „до този момент не е подавана информация за неправомерното ползване на автомобилите от директора на ОДМВР – Пловдив.“

По делото са разпитани няколко свидетели.

Един от тях е шефът на Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик комисар Станимир Калоферов. Пред съда той е заявил, че няма спомен да е провеждал срещи с жалбоподателя, както и че не са му снемани сведения и не е разпитван във връзка с проведеното дисциплинарно производство. Един от шофьорите на пловдивската дирекция пък обяснява, че шефът му никога не му е казвал какво да пише в пътната книжка. Той посочва пред съда, че никога не са ходили на по-далечни командировки. Излизали са извън територията на ОД на МВР – Пловдив – няколко пъти до дирекцията в Пазарджик, до РУ Велинград и до София.

Тогавашната пиарка на полицията е заявила пред съда, че е пътувала с шефа си и неговия шофьор в работно време и в извънработно време, обикновено ден събота или неделя, но само в случаи, в които са имали съвместни пресконференции с Районна прокуратура или Окръжна прокуратура гр. Пловдив. Служебният автомобил е бил използван и за инициативи, които са били свързани с превенция.

Другият шофьор на дирекцията пък заявява, че при пътувания без командировъчно извън територията на гр. Пловдив, за да не се знае къде са ходили, по разпореждане на директора в пътните книжки е писал вътрешен маршрут – до РПУ Карлово, Лъки и т.н. Твърди, че са пътували до Велинград, Костандово, до Пазарджик и до Стрелча. Извършвал е пътувания и сам, както по разпореждане на Йордан Рогачев, така и за лични нужди. Заявява, че само той е попълвал пътните книжки, като шефът му е бил запознат с начина на оформяне на тези книжки.
По делото е изготвена и съдебно-счетоводна експертиза.

Според съда при издаването на заповедта за уволнение от министър Рашков е допуснато нарушение на изискванията на чл. 206, ал. 1 от ЗМВР.

Дисциплинарнонаказващият орган не е изпълнил императивно вмененото му задължение преди налагане на наказанието да изслуша държавния служител или да приеме писмените му обяснения. Няма категорични доказателства, че пътуванията със служебните коли са разпоредени от Рогачев и че той е пътувал с тях в посочените по делото дати. Няма и доказателства да е нареждал писмено или устно на шофьорите да изготвят пътните книжки така, че да се прикриват реалните маршрути и да се отбелязват фиктивни.

Дори и колите да са ползвани неправилно, това не може да доведе до дисциплинарно уволнение, се допълва в мотивите на съда.

От съдебното решение на Пазарджишкия административен съд става ясно, че в мотивите на заповедта за дисциплинарно уволнение е отбелязано, че Рогачев многократно е награждаван. След уволнението му обаче, наградите Почетен знак на МВР втора и трета степен са му отнети. Според заповедта до уволнението му той няма наложени дисциплинарни наказания. Така съдът намира, че при налагане на дисциплинарното наказание, не е взето предвид цялостното поведение на държавния служител по време на службата, поради което това наказание се явява неправилно наложено.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.


Споделете в:

Коментари

Топ новини

Какво време ни очаква утре?
24.05.2022 17:23 201
Какво време ни очаква утре?

През нощта над Западна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и н...

ВК Хебър привлече Добромир Димитров
24.05.2022 15:38 147
ВК Хебър привлече Добромир Димитров

Добромир Димитров е поредното ново попълнение в отбора на ВК Хебър.  От отбо...

Пазарджик отбеляза тържествено 24 май
24.05.2022 13:47 767
Пазарджик отбеляза тържествено 24 май

С празнично шествие от читалище „Виделина” до паметника на "Св. св. К...

ТМ+

Безплатен вход в обектите на РИМ – Пазарджик
23.05.2022 12:49 123 Култура
Безплатен вход в обектите на РИМ – Пазарджик

На 24 май 2022 г. – Ден на българската просвета и култура и на славянската ...

Тихо! За това не се говори - истината за живота на дебелите хора
23.05.2022 12:02 168 Култура
Тихо! За това не се говори - истината за живота на дебелите хора

Премиерата на дебютната книга на Десислава Христозова „Тихо! За това не се ...

На 23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя
23.05.2022 11:02 90 Общество
На 23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя

Световният ден на кръводарителя отбелязваме на 23 май. Кръводаряването е хуманен ...

Xiaomi използва самостоятелно разработена гласова технология, за да помогне на хората с говорни нарушения
20.05.2022 12:56 131 Техно
Xiaomi използва самостоятелно разработена гласова технология, за да помогне на хората с говорни нарушения

Пекин, Китай, 19 май 2022 г. - Xiaomi, компанията за потребителска електроник...