14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Създаване на условия за кърмене – промяна за работещите родители

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

На първи август стартира Световната седмица на кърменето. Традиционно тя се провежда в началото на месеца с подкрепата на СЗО, УНИЦЕФ и много министерства на здравеопазването, както и партньори от гражданското общество. Мотото през тази година е: „Създаване на условия за кърмене – промяна за работещите родители“.

Основните послания на кампанията са:

*Всички работещи майки се нуждаят от достатъчен отпуск по майчинство, за да могат да кърмят оптимално. Те трябва да получават право на съответните почивки, а на работното място да има подкрепа и условия за кърмене, изцеждане и съхранение на кърмата.

*Кърменето е екипна работа и двамата родители се нуждаят от информация и подкрепа за различните си роли. Достъпът до подходящ отпуск по бащинство и родителски отпуск може да позволи на бащата да разполага с време за споделяне на домакинските задължения и друг вид помощ на майката.

*Подкрепата на работното място, включваща предоставяне на права на родителите за майчинство/бащинство, ще даде възможност за продължаване на кърменето и ще подобри здравето на децата. Това води до по-малко отсъствия от работа и повишена производителност на труда.

*Необходимо е да се мобилизират ресурси за застъпничество, мониторинг, оценка и прилагане на политики, които подкрепят кърменето и правата на родителите и децата.

*Родителите се нуждаят от подкрепата на цялото общество. Необходимо е да се създаде цялостна подкрепа на кърменето, която да включва здравния сектор, работното място и общността.
 
РЗИ Пазарджик ще отбележи Световната седмица на кърменето съвместно с Алианс на българските акушерки и с любезното съдействие на кмета на Община Пещера г-н Йордан Младенов. На 3 август (четвъртък) от 10.30 часа в заседателна зала на Общински съвет град Пещера, г-жа Благовеста Костова акушерка от Алианса на Българските акушерки ще изнесе лекция на тема: „Кърменето –  стъпка по стъпка“.

Поканени да присъстват на срещата са бременни жени от град Пещера, родилки, кърмещи жени и жени във фертилна възраст. Инспекторите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ са подготвили здравно-промотивни материали за участниците в събитието.

До края на седмицата ще се раздават материали в подкрепа на кърменето в АГ отделенията на лечебните заведения и в АГ кабинетите.

Кърмата е отлична храна за новороденото и естествен старт в живота, която му осигурява оптимално развитие и растеж.

Кърмата е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за пълноценното развитие на детския организъм. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.

Източник: РЗИ

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии