Таксуват и пластмасовите кутии на хранителни продукти с опаковка на производителя

06.07.2023 14:07 1355 Коментари: / Добави коментар Редактор: Таня Кабурова Общество
Таксуват и пластмасовите кутии на хранителни продукти с опаковка на производителя

Повече от половин година има необосновано обогатяване на търговците и нелоялни практики спрямо потребителите

Оставащите без адекватни мерки множество оплаквания на потребителите за принудителната продажба на пластмасови кутийки за храна от витрината с гозби и колбаси продължава да поражда нови и нови нелоялни търговски практики, констатират от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Най-новият пример е таксуването на кутията при продажба на еклери, които са били предварително опаковани от производителя. Случаят е от вчера и става известен от пост на потърпевш потребител в социалната мрежа, който е тиражиран и в масмедиите.  

Притеснително голям е броят на клиентите, които от началото на годината до момента съобщават за случаи, в които изрично са поискали избраните от тях продукти от витрината да бъдат поставени в хартиени пликове, и въпреки това на касата са таксувани по 20 стотинки за пластмасова кутия, която дори не са ползвали. Едва когато обърнат внимание на касиера, понякога и с много разправии, тези неправомерно начислени стотинки са сторнирани. Подобни разкази могат да бъдат открити в социалните и онлайн медиите. Хората се обръщат и към нас.“, коментира основателят на платформата „Ние, потребителите“.

Повторяемостта говори, че не става дума за небрежност от страна на отделни служители в търговски обекти, а по-скоро за умишлени действия, които Законът за защита на потребителите определя като нелоялна търговска практика. Крайно време е Комисията за защита на потребителите да се намеси и да санкционира и забрани тази нелоялна практика, за да се спре прилагането и спрямо клиентите, както и да се парира нейното мултиплициране и израждане в производни.

Същевременно, от поведението и реакциите на потребителите става ясно, че те не желаят за плащат за пластмасовите кутии и че все повече от тях подкрепят идеята за потребление с по-малък отпечатък върху околната среда.

Припомняме, че от началото на годината в България действа наредба, с която в националното ни законодателство е транспонирана Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 2019 година относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Нейната цел е чрез въвеждането на таксуване на пластмасовите опаковки, чаши, прибори за хранене и т.н. и предоставянето на достъпни за потребителите алтернативи да се ограничи употребата на някои видове пластмаси. С продължаващата вече повече от половин година принудителна продажба без алтернативи за потребителите обаче, не само че не се постига целта на нормативния акт, но и се създават предпоставки за необосновано обогатяване на търговците и масово прилагане на нелоялни практики към крайните потребители!“, коментира Руменова и настоява да бъдат взети необходимите мерки.

Източник: „Ние, потребителите“

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Нов график за движение на влаковете от утре
09.12.2023 17:20 99
Нов график за движение на влаковете от утре

От неделя (10-и декември) влиза в сила новият График за движение на влаковете на ...

Близо 10% са положителните с Ковид за последното денонощие
09.12.2023 14:45 98
Близо 10% са положителните с Ковид за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 164. Нап...

Хороскоп за 9 декември
09.12.2023 11:53 306
Хороскоп за 9 декември

Овен - Върнете се още веднъж към всичко изоставено и изостанало. Изяснете си пр...

ТМ+

Хороскоп за 9 декември
09.12.2023 11:53 306 Общество
Хороскоп за 9 декември

Овен - Върнете се още веднъж към всичко изоставено и изостанало. Изяснете си пр...

Отличиха заслужилите художници за 2023 г.
08.12.2023 18:21 1413 Култура
Отличиха заслужилите художници за 2023 г.

70 творби на 28 автори са включени в годишната изложба на пазарджишките художници...

Motorola представи специално издание на устройствата razr 40 ultra и edge 40 NEO - единствените смартфони на пазара в цвета на 2024, обявен от Pantone.
08.12.2023 16:40 197 Техно
Алтернативни начини да използваме балсама за устни
08.12.2023 14:23 215 Общество
Алтернативни начини да използваме балсама за устни

Балсамът за устни е продукт, който почти всяка жена използва, за да омекоти устни...