28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Топлият климат увеличава риска за зрението

Дългото или често излагане на слънчева светлина е свързано с образуване на перде, увреждане на ретината, очни алергии, инфекциозен конюнктивит.

Последното, за което се тревожим от новините за повишаване на температурите на земята и промяна на климата, вероятно са очите. Оказва се обаче, че горещините може да са крадец на зрение. Коварната връзка между увреждането на очите и средната температура в района е установена от канадско проучване сред 1,7 млн. възрастни американци. За хората, които живеят в най-топлите райони на САЩ, вероятността от увреждане на зрението е почти двойна, установяват учените от Института по стареене към Университета на Торонто.

Зависимостта между температурата и влошаването на здравето на очите остава дори когато изследователите са взели предвид възрастта, пола, доходите и образованието на участниците в първото по своя фокус проучване. С изменението на климата и очакваното повишаване на глобалните температури темата ще става все по-актуална, коментират очни лекари под публикацията на авторитетното издание по офталмологична епидемиология, пише „24 часа“.

В сравнение с най-хладните региони, рискът от сериозно увреждане на зрението е с 14% по-висок за тези, живеещи в места със средна температура между 10 и 12,7 градуса по Целзий. И с 24% по-висок за тези хора, които населяват райони със средна температура между 12,7 и 15,4 градуса.

Въпреки че връзката се проявява във всички демографски групи, има популации, за които тя е още по-силна, уточняват изследователите. Температурите, изглежда, корелират повече с вероятността от сериозна загуба на зрението сред мъжете и хората
на възраст 65-79 години.

Освен директното влошаване на качеството на живот намаляването на зрението има десетки косвени ефекти върху здравето. Специалистите са категорични, че то може да увеличи риска от падане и от счупвания на кости .

Лечението на очите и евентуалните допълнителни щети от лошото виждане са огромен разход не само лично за засегнатите, но и за икономиките.

Изследването не засяга причините за неблагоприятното влияние на горещините върху зрението. Учените теоретизират, че причините може да са увеличеното излагане на ултравиолетовите (UV) лъчи от слънцето, замърсяване на въздуха, което е по-високо в горещо време, или разграждане на нужната на очите фолиева киселина, което идва с по-високите температури.

Как да се пазим?
– Носете тъмни очила с UV защита в слънчеви дни.
– Винаги мийте ръцете си, преди да пипате очите си или контактни лещи.
– Избягвайте да търкате.
– Студената вода може да поддържа очите хидратирани и освежени, така че се стремете да миете често.
– Пийте много вода – дехидратацията наред с интензивната светлина води до сухо око, а то – до влошено зрение и инфекции.
– При сухи очи използвайте капки за овлажняване.

Източник: България Он Еър

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии