8.9 C
Пазарджик
сряда, 21 февруари, 2024

В събота да се поглезим с 3-степенно меню

В празничната събота ви предлагаме да се поглезите с 3-степенно меню. Салатка, основно и десерт.

Свинска кавърма с гъби и праз лук в тенджера понесена върху канапе от картофено пюре

Продукти:

600 г свинско месо
1 морков
1/2 кг печурки
2 стръка праз лук
1 к.ч. червено вино
2 с.л. доматено пюре
6 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
сол
6 стръка магданоз

Рецепта:

Свинското месо (600 г) се нарязва на средни по големина кубчета и се запържва в олиото (6 с.л.) в дълбок тиган, докато побелее от всички страни.

След това към него се добавя морковът (1 бр), нарязан на колелца, а после на четвъртинки, както и празът (2 стръка), нарязан на колелца.

Докато месото и зеленчуците се задушават, гъбите (1/2 кг) се измиват и нарязват на полумесеци. Добавят се в тенджерата при останалите продукти, заедно с подправките – сол, черен и червен пипер. Накрая се изсипва червеното вино (1 к.ч.) и кавърмата се оставя да къкри на тих огън за около 40 минути или до готовност на месото.

Малко преди да е готова, към кавърмата се добавя доматеното пюре (2 с.л.), разбърква се и се оставя за още няколко минути да покъкри.

Кавърмата от свинско месо и праз е много вкусна, особено когато е поднесена върху канапе от картофено пюре.

Салата с кисели печени чушки, чесън, олио, копър и магданоз

Продукти:

8 печени червени чушки
4 скилидки чесън
2 с.л. оцет
8 с.л. олио
сол
1/2 връзка магданоз
1/2 вързка копър

Рецепта:

Червените чушки (8 бр) се измиват, разрязват се по дължина на четири и без да се отстраняват дръжките им, се изпичат от двете страни в нагорещен тиган. Обелват се.

За тази рецепта могат да се използват и консервирани белени червени чушки.

Магданозът (1/2 връзка) и копърът (1/2 вързка) се накълцват на ситно, а чесънът (4 скилидки) се счуква със солта. Заедно с оцетa (2 с.л.) и олиото (8 с.л.), се добавят към салатата. Сервира се веднага.

Тази салата е част от традиционната българска кухня и е любима добавка към родната трапеза, редом с домашната ракийка.

Най-лесният пухкав кекс (сладкиш) на баба

Продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. бакпулвер
1 с.л. какао
1/2 с.л. канела
4 с.л. мед

Рецепта:

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се киселото мляко, олиото, канела, какао, бакпулвер и пресятото брашно. Докато се добавят продуктите, сместа се бърка през цялото време. Накрая се добавя и медът.

Подходяща форма за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно. Сместа се разпределя в нея и кексът се слага да се пече в загрята фурна на 160 градуса.

Пече се до готовност, като се проверява с клечка за зъби. Готовият кекс се оставя да се охлади напълно, тогава се изважда от формата и се поръсва с пудра захар по желание.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии