Телешки стек с винен сос е от онези рецепти, с които казвате „Обичам те“, без да сте изрекли и дума. Не че им има нещо на мусаката и на пилето с ориз, но това е ястие, с които излизаме от ежедневното, обичайното, рутинното, независимо колко много сме привързани към него. Поводът може да е някакъв празник или пък просто потребността ни да се измъкнем от делника. Вкусната, домашно приготвена храна е най-прекият възможен път.
Телешки стек с винен сос се готви с любов и внимание и демонстрира абсолютно същото отношение на човека, на когото го поднасяме. Да подберете правилното месо, да го овкусите с точните подправки, да не пестите от маслото, да го поднесете с добре премислена гарнитура и бутилка хубаво червено вино. Не правим такива неща за всеки случаен, нали!
Продукти за Телешки стек с винен сос:
телешки стек – 2 бр
червено вино – 250 мл
масло – 100 гр
чесън – 3-4 скилидки
пресен розмарин – 2-3 стръка
прясна мащерка – 3-4 стръка
кафява захар – 1 с.л.
балсамов оцет – 2 с.л.
Приготвяне:
Подправете стековете от бонфиле равномерно със сол и черен пипер от двете страни.
В тиган сложете 2/3 от маслото, обелените и смачкани скилидки чесън, мащерката и розмарина. След като маслото се стопи, поставете стековете в тигана и ги запечатайте от всички страни, като регулярно поливате с масло от тигана.
Прехвърлете запечатаните стекове в малка тавичка. Върху всеки от тях поставете по парче масло и печете на 180 градуса за около 10-12 минути или повече в зависимост от това как предпочитате вашия стек.
През това време към останалото масло и подправки в тигана добавете виното, кафявата захар, балсамовия оцет, сол и черен пипер на вкус. Редуцирайте докато остане половината от соса.
Извадете месото от фурната и го завийте с алуминиево фолио да се задуши за десетина минути. Поднесете стековете полети със сос и гарнитура по желание.
Предложението ни за салатка към тази вкусотия е Витаминозна салата с киноа и орехов дресинг
Необходими Продукти:
киноа – 200 г
зехтин – 100 мл
авокадо – 2 бр.
аспержи – 200 г от консерва
лук – 120 – 150 г червен или пресен зелен
краставица – 1/2 бр.
орехи – 100 г
оцет – 30 мл, ябълков
лимонов сок – 3 – 4 с.л.
кориандър – сушен, за поръсване
яйца – 2 бр. сварени, по желание
сол – на вкус
Сварете киноата според указанията на пакета, прецедете я и както е в цедката, я облейте със студена вода.
Обелете и нарежете на кубчета авокадото и лука. Изстискайте при тях лимоновия сок и малко сол и разбъркайте.
Краставицата нарежете на много тънки шайби, а ако сте решили да сложите и яйца, направете и тях на кръгчета, а аспержите – на парченца от 1 см.
Пригответе орехов дресинг, като накълцате на ситно или смелите орехите (но не на каша) и ги смесите със зехтина, оцета и солта. Може да добавите и още оцет, ако обичате по-кисело, а ябълковият е много полезен.
За да сглобите салатата, използвайте кръгъл или квадратен ринг. На дъното сложете пласт киноа, малко от дресинга, после пласт авокадо и лук, пласт аспержи, пак дресинг, парченца краставица и яйце (по желание).
Редът на продуктите за салатата с киноа може да изберете и сами, но накрая завършете с киноа и орехов дресинг.
Добър апетит с тази витаминозна салата с киноа и орехов дресинг и сочно телешко.
Полейте обилно с вино или напитка по ваш вкус.