10.1 C
Пазарджик
понеделник, 24 март, 2025

Вечерята днес – Хански гювеч

spot_img

Предложението ни за вечерята в четвъртък е много вкусна и традиционно българска рецепта. Продуктите са прости, но приготвени заедно правят изключително ястие. Царят на трапезата тази вечер ще е Хански гювеч.

Необходими продукти:

500 г обезкостен свински бут
2 глави лук
50 г краве масло
2-3 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голям домат
1-2 стръка магданоз
1 чаша бяло вино
1 чаена лъжичка чубрица
1 чаена лъжичка сол
черен пипер на вкус

За заливката:

3-4 яйца
1/2 чаена чаша прясно мляко

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на филийки, които се овкусяват със солта, чубрицата и черния пипер, след което се начукват и се оставят да отлежат 20-30 минути /ако не разполагате с време може и да не отлежават/.

Лукът също нарязваме на филийки и задушаваме за кратко в сгорещеното масло. Към него прибавяме ситно нарязаните моркови, чушки, домат, целина и магданоз и задушаваме с бялото вино за 10-15 минути на слаб огън под капак.

Свинското се пече на сач или скара по 1-2 минути от всяка страна. После се прехвърля в керемида или друг глинен съд, а отгоре се разпределят задушените зеленчуци. Яйцата и млякото се разбиват и гювечът се залива с тях. Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Подходящото питие за това кулинарно изкушение е бяло или червено вино.

 

spot_img
Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии