На 26 октомври почитаме паметта на св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Според народните вярвания на Димитровден започва зимата.
По традиция трапезата е обилна, приготвят се пити, десерти с тиква, ябълки, ястия с месо (според обичая е хубаво то да е овнешко). За да се подготвите подобаващо за празника, споделяме с вас рецепта за вкусни свински пържоли с гъби и лук.
Продукти:
– 4 свински пържоли
– сол и черен пипер на вкус
– щипка чесън на прах или на гранули
– 1 глава лук, нарязана
– 400 г пресни гъби, нарязани на филийки
– кубче гъбен бульон
– 200 мл течна готварска сметана
Приготвяне
Овкусете свинското със солта, черния пипер, чесъна. В голям тиган запържете пържолите на средна температура. Добавете лука и гъбите. Запържете за около минута-две.
Смесете бульона със сметаната. Залейте месото със сместа. Покрийте с капак и намалете температурата. Нека покъкри, докато се сгъсти. След 20-25 минути би трябвало да е готово.
Източник: България Он Еър