Свинско контрафиле (филе, рибица) ветрило с пушено сирене и горчица печено на фурна под фолио
Продукти:
800 г свинско контрафиле
150 г пушено сирене
4 с.л. горчица
2 с.л. захар
4 с.л. вода
масло
сол
черен пипер
кимион
чесън на прах
Рецепта:
Захарта (2 с.л.) се карамелизира в подходящ съд на котлона. Добавят се водата (4 с.л.) и малко масло и се оставя да заври.
Свинското контрафиле (800 г) се реже на тънки порции, без да се стига до края с ножа, така че да стане като ветрило. Посолява се и се натърква с подправките. Оставят се да престоят половин час.
След това порциите се намазват първо с горчицата (4 с.л.), а след това – с карамеления сос. Във всеки разрез се поставя по едно парче топено сирене. Контрафилето се притиска плътно, за да се събере в едно цяло, увива се в готварско фолио и се пече в предварително загрята фурна за 1 час на 180 градуса.
След това фолиото се отстранява и се допича, докато получи хрупкава златиста коричка. Поднася се в плато върху картофено пюре, декорирано с морковени ивици и шушулки варен зелен боб. Може да се гарнира и с варен ориз със зеленчуци, както и със зелена салата.
Подходяща напитка за това ястие е плътното червено вино или качествената бира.
Предложението ни за салата е Микс зелени салати с орехи и синьо сирене и цвекло
Продукти:
250 г микс салата
1 глава червено цвекло
80 г синьо сирене
40 г орехи
2 с.л. зехтин
сол
Рецепта:
Микс салатата се измива и отцежда. Ако не разполагате с готов пакет от подбрани микс салати, можете да използвате листенца рукола, листенца пресен спанак или други видове салата според сезона. Главата червено цвекло се сварява до готовност, обелва се и се нарязва на полумесеци. След като изстине, се разпределя върху салатата и всяка порция се поръсва с парченца синьо сирене, печени орехи, малко зехтин и сол. Сервира се веднага.