Предложението ни за петъчната вечер е изключително вкусно и лесно ястие на тиган. Залагаме на кюфтенца, но не какви да е а – Пържени кюфтенца на тиган с доматен сос, поръсени и запечени с кашкавал или сирене моцарела на фурна
Продукти:
800 г кайма
1 глава лук
1 филия хляб
100 мл. прясно мляко
1 яйце
1/2 връзка магданоз
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
сол
50 мл. олио
6 с.л. доматено пюре
400 г домати
4 печени пиперки
250 г кашкавал
Рецепта:
Каймата (800 г) се смесва със ситно нарязаните лук (1 глава) и магданоз (1/2 връзка), предварително накиснатия в прясното мляко (100 мл.) хляб (1 филии), яйцето (1 бр), кимионът (1/2 ч.л.), черният пипер (1/2 ч.л.) и солта.
Сместа за кюфтета се размесва много добре. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се изпържват в олио в дълбок тиган.
Сосът се приготвя, като доматите от консерва (400 г) се настъргват на ренде. Към тях се прибавя и сосът от консервата, а също и пасираните печени белени червени чушки (4 бр). Тази смес се поставя в тенджерка и се загрява на котлона. Щом сосът започне да къкри, се добавят доматеното пюре (6 с.л.), чернен пипер и малко сол. Когато сосът заври, се добавят оформените кюфтета.
Оставят се, докато се овкусят с доматения сос, след което се поставят в тавичка или огнеупорен тиган, поръсват се с кашкавал (250 г) (или сирене моцарела) и се запичат на фурна, докато той се разтопи. По желание ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз.
С тази вкусотийка е много подходяща свежа салатка. предлагаме ви Салата айсберг с моркови и репички
Продукти:
1 глава айсберг
2 моркова
1 връзка репички
4 стръка магданоз
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
сол
Рецепта:
Салатата айсберг (1 глава) се измива и нарязва на средни по големина парченца. Към нея се добавят нарязаните на много тънки колелца моркови (2 бр) и нарязаните на колелца репички (1 връзка). Към салатата се добавя ситно нарязан магданоз (4 стръка) и се овкусява със зехтин (2 с.л.), лимонов сок (1 с.л.) и сол. Разбърква се старателно и се сервира веднага.