28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Внимавайте с преяждането на Великден

По време на празници наблягаме повече на храната, отколкото на същността на празниците, затова ви предлагаме малко полезна информация, на която да обърнем внимание на Великден.

Яйцата са ценен източник на витамини, микроелементи, ензими и висококачествени белтъчини. Но специалистите препоръчват както с всяка храна, и с тях да не се прекалява. Внимавайте по Великден и не яжте повече от 2 яйца наведнъж и най-много 3-4 на ден – в противен случай от жълтъка могат да се получат жлъчни спазми, а от белтъка – алергични реакции. Също така не яжте дори леко спукани боядисани яйца. Боята е проникнала под черупката и може да е опасна. Дръжте боядисаните яйца в хладилника. Макар че те красят трапезата, ако стоят повече от 3 часа на стайна температура, в тях могат да се развият бактерии и да се стигне до инфекция.

Агнешкото за Великден е традиция. Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнината. Най-здравословно е да не се яде горещо, а с температура около 30 градуса и да се отдели от него лойта, защото е с много холестерол.

В празничното меню добавете салати с пресен чесън и лук. Зелените салати дават ценни витамини и минерали за по-силен имунитет.

Не прекалявайте с козунаците, те съдържат много въглехидрати. Но ако ги ядете с натурално кисело мляко, внасяте в стомаха пробиотици, нужни за доброто храносмилане, което е основа на здравия имунитет.

Не забравяйте редовния празничен съвет на лекарите- не преяждайте. Това означава не повече от 800 г ядене и пиене на едно сядане. Между отделните ястия си оставяйте поне 30 минути пауза. Месото съчетавайте със зеленчуци.

Още по-внимателни бъдете, щом сте спазвали великденския пост. Ако изведнъж прекалите с яденето, ще поставите организма в стрес, а той е много вреден за имунитета.

През почивните дни не се работи, но е вредно само да се лежи. Рязката смяна на ритъма ще ви умори, вместо да ви успокои.

Излезте сред природата и се разхождайте.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии