8.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Възрастта променя възприятието ни за цветовете

При по-възрастните хора има значително по-отслабена реакция на зениците

Освен силата на сетивата ни, която се променя с напредването на възрастта, се влошава и възприятието ни на цветовата гама. Когато видим определен цвят, зениците ни се свиват в зависимост от яркостта и хроматичността на този цвят.

Промените в тази реакция са наблюдавани при млади и възрастни в изследване на Университетския колеж в Лондон, съобщи Bulgaria On Air.

Взети са данни на 18 млади доброволци на средна възраст 27 години и на 20 доброволци на средна възраст 64 години.

Изследователите са наблюдавали реакциите на зениците към различни цветове като пурпурно, синьо, зелено, жълто и червено – както и различните им нюанси – тъмно, наситени и светло.

При по-възрастните участващи се е наблюдавала значително по-отслабена реакция на зениците. Техните зеници не реагират толкова остро и това се е отличило най-ярко при разновидностите на зеленото и на пурпурното.

Друго заключение на изследването е, че реакцията към синия цвят остава непроменена при различните възрастови групи. Макар и реакцията към самия цвят да е отслабена, реакцията към яркостта не се променя с напредването на възрастта.

Причината за тази намалена чувствителност към различните цветове може да е свързана с промените в зрителната кора на мозъка.

Тази мозъчна област е свързана с получаването и обработването на всякаква визуална информация, предадена от ретината. Тези промени във възприятието за цвят при напреднала възраст могат да послужат като показатели за някои състояния като деменция. При деменция визуалното възприятие се променя значително.

Източник: Bulgaria On Air

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии