За пръв път 100 години след ПСВ близки на загинали в Британските гробища в Пловдив

12.11.2018 14:52 692 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Общество

Всяка година на 11 ноември или близките дати, на Британските гробища в Пловдив се провежда възпоменателна церемония в присъствието на посланика на Обединеното кралство и на Ирландия и на капелан от Британската армия с участието на български военни и граждани, предаде БГНЕС.

Британските гробища се намират в Централния гробищен парк, на около метър по-ниска оградена площ от останалите гробове, винаги са добре поддържани.

За пръв път, обаче, откакто са създадени, те някак оживяха заради историите, които се разбулиха век след смъртта на британските военни.

По време на Първата световна война Великобритания е била враг на България. "Скръбта за загиналите, обаче, е обща и ние сме благодарни на България, че се грижи за нашите синове", каза днес в словото си Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания.

Останки на британски войници от Първата световна война у нас има в гробищата в София и Пловдив. В Пловдив парцелът е обособен след 1918 година, в него почиват англичани, ирландци, шотландци. Повечето са редници на възраст до 25 година.

42 от погребаните са починали преди края на войната, не в бойни действия, а от рани и болести като военнопленници. Те са били погребани в 6 различни гробища, докато преди години община Пловдив не отделя специален парцел за тях.

До тази година нито един от гробовете не беше посетен от близки на загиналия. До тази година, когато от Манчестър дойде Дейвид и Бернадет Джоунс, които носеха трите медала на артилериста от Кралската артилерия Ейбрахам Дж. Джоунс, починал дни преди края на войната- на 6 ноември 2018 година от грип в болницата в Солун.

Дейвид Джоунс разказа, че семейството помни своята жертва в Първата световна война и се интересува от него, но едва наскоро е разбрало къде е погребан. Ейбрахам е починал на 24 години, не е бил женен, не е оставил деца. Майка му го е жалела дълго след смъртта му. Имал е двама братя, те имат синове, внуци. Младият артилерист се пада прачичо на инженера от Манчестър, а капеланът прочете молитва пред гроба му. В малкото селце, където Ейбрахам е израснал и живял, преди Голямата война да помете всичките му планове, е имало река, която той много обичал. Праплеменникът му днес остави на гроба му камък от тази река с надпис: Има ъгълче на чужда земя, която завинаги е Англия". Трите медала, заслужени от младия англичанин в битките, бяха поставени на гроба му, а обща снимка с военното аташе на британското посолство завърши церемонията.

Всъщност това не са първите роднини, посещаващи Британските гробища. Нели Михайлова, жената, която се грижи за техния изряден вид, наследявайки това задължение от майка си, а тя пък преди това от своя баща, разказва, че през лятото тук е дошъл англичанин, който бил на екскурзия в Пловдив. Чул, че има Британски гробища и дошъл. Търсел свой роднина и... го открил. Стоял с насълзени очи на плочата.

Пет организации на ветерани във Великобритания се грижи за британските гробища по света. Те минават и на проверки. Последният път, когато са идвали, е било наскоро. Оставили са нещо на единствения висок паметник в иначе ниските гробища. Авиаторското свидетелство на мл.лейтенант Чарлз Грейг, ламинирано копие на оригинала. От снимката гледа млад симпатичен мъж, а историята, свързана с него, е направо фантастична.

От години прави впечатление, че единственият по-различен от другите паметник рядко остава без цветя. Какво се крие зад това, кой идва редовно на гроба на човек, роден на 23 декември 1894-та, кой би могъл да го помни?

Невероятната история разказва Нели Михайлова, която единствена е всеки ден на гробищата и знае отговора. В духа на добрата британска традиция той звучи страховито, защото в него има призраци.

Оказва се, че жената, която от години идва на гроба на Чарлз Грейг и не само оставя цветя, ами го оплаква, стои там поне час, а на Задушница е донесла и вино и жито, е медицинска сестра от Хисаря. Преди години тя сънувала странен сън. Видяла Чарлз, който и казал, че винаги, когато има проблеми, може да идва на неговия гроб - "единствения висок паметник на Британските гробища в Пловдив" и той ще я утеши. Жената разказала, че дотогава дори не е знаела, че в Пловдив има Британски гробища. Идва редовно и твърди, че тук наистина черпи енергия, за да се справи с трудностите. Последният път, когато е идвала, е било на Задушница. "Плачеше така, сякаш е погребала свой много близък роднина", каза Нели Михайлова.

Няма разумно обяснение на тази история. Дали има задгробен живот, дали има прераждане, дали преди сто години не е имало голяма любов на ранения авиатор и някоя медицинска сестра, преродила се в тази жена- може само да се гадае с презумпцията, че в живота стават неща, които не можем да си обясним с рационална логика. Но е факт, не е измислица. За това, че паметникът редовно е посещаван, се знае отдавна. Днес за пръв път стана ясно от кого и защо, макар че отговорът поражда единствено неясноти. 

 

снимка: Британско посолство

Споделете в:

Коментари

Топ новини

През 2019 г. има повече кандидати за учители и лекари за сметка на юристи
05.12.2019 17:08 162
През 2019 г. има повече кандидати за учители и лекари за сметка на юристи

Безработицата сред завършилите висше образование е рекордно ниска, едва 2.2%. Ге...

Доброволци възраждат църквата в Алеко
05.12.2019 15:56 633
Доброволци възраждат църквата в Алеко

В пазарджишкото село Алеко Константиново стартира кампания за набиране на ...

В Бяга ще организират Ретро парти в подкрепа на Георги Арнаудов
05.12.2019 15:50 316
В Бяга ще организират Ретро парти в подкрепа на Георги Арнаудов

На 7 декември от 18:30 ч в читалището в с.Бяга организират грандиозно Ретро Парти...

ТМ+

Д-р Владимир Иванов: Не искам да бъда смятан за герой
18.11.2019 16:51 3068 Акценти
Д-р Владимир Иванов: Не искам да бъда смятан за герой

В следващия репортаж ще ви срещнем с един млад кардиолог. Той не иска да бъда смя...

Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила
13.11.2019 22:09 860 Техно
Фейсбук изтри 5,4 милиарда фалшиви профила

От началото на годината изтритите от Фейсбук фалшиви профили вече са 5,4 милиарда...

Формула 1 ще стане напълно екологична до 2030 година
12.11.2019 10:19 488 Техно
Формула 1 ще стане напълно екологична до 2030 година

Най-престижните серии в моторните спортове, Формула 1 за пръв път си поставиха це...

Ст. комисар Йордан Рогачев стана баща на момиченце
11.11.2019 10:02 3457 Общество
Ст. комисар Йордан Рогачев стана баща на момиченце

Директорът на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев и съпругата му Ни...