Това е най-известното вино изобщо, въпреки че рядко го консумираме. Основно заради цената. Свързваме го с много повече от наслада за небцето и душата – то е символ на триумф, удоволствие или специално събитие. То е синоним на празник.
Наименованието му идва от областта Шампан във Франция, но този факт е колкото ласкателен за местните, толкова и дразнещ, защото името се наложи като синоним на всички пенливи вина, а това е много далеч от истината.
Пенливото вино останалата част на Франция се нарича креман, от Италия се нарича просеко, а испанското е кава. У нас то се нарича искрящо или пенливо вино, получено по традиционната технология, която се прилага в Шампан. Или се изполват големи контейнери, в които виното ферментира едновременно и после се налива в бутилки. Или се добавя въглероден двуокис допълнително в бутилката – като газирането на безалкохолните напитки…
Всъщност прочутите мехурчета в началото са определяни като недостатък, от който винарите са се опитвали да се отърват. Те се образуват в резултат на вторичната ферментация, която е задължителна за това вино, което се газира само. Важно е не само да се държи в стъклени бутилки, а и те да са от достатъчно дебело стъкло, за да не стане опасно.
Може би най-важната личност за налагането на шампанското е бенедиктинският отец /дом/ Периньон. Той не е откривател на искрящия елексир, но усъвършенства технологията на производството и спомага за превръщането му в легенда.
Както се вижда, производството на хубаво вино е сложна смес от наука, изкуство и вроден талант. А за шампанското е необходима и щипка магия!