АЛЕРГИИТЕ КЪМ ПОЛЕНИ СА ВСЕ ПО-НАРАСТВАЩ ПРОБЛЕМ, ОТЧАСТИ ПОРАДИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

31.05.2023 16:36 499 Коментари: / Добави коментар Редактор: Елена Ламбрева Техно
АЛЕРГИИТЕ КЪМ ПОЛЕНИ СА ВСЕ ПО-НАРАСТВАЩ ПРОБЛЕМ, ОТЧАСТИ ПОРАДИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

Глобалното затопляне е причина за значително по-високата концентрация на полени и замърсяването с тях на големи райони, а това води и до все повече хора, страдащи от алергии, показва проучване на унгарски и американски експерти върху 17 населени места от общо три континента. Резултатите показват още, че колкото повече са дните без минусови температури, толкова по-висока е концентрацията на полени.

В допълнение, броят на чувствителните към полени хора е много вероятно да се увеличи постепенно в близкото бъдеще, както заради все по-високата употреба на химикали в околната среда, така и заради това, че глобалното затопляне разширява местообитанието на растенията-алергени на Север. Отчет от САЩ също регистрира притеснителни резултати – глобалното затопляне кара растенията да разцъфват по-рано, а увеличените емисии на въглероден диоксид ги карат да произвеждат повече полен. Затова е важно хората да знаят как да намалят или избягват симптомите в ежедневието си. Тъй като все повече хора се повлияват от тези неблагоприятни ефекти, експертите на LG съставиха кратък списък със съвети как да намалим излагането си на тези алергени.

Правете си планове и сменяйте дрехите си
Първата стъпка е да откриете кои са растенията, към които сте алергични и да проверите последните локални отчети за полени, например тук. В дните с висока концентрация на полени, е най-добре да останете вкъщи при затворени прозорци. Но ако все пак решите да излизате, има няколко прости стъпки, които ще минимизират излагането ви на алергени – особено, ако имате член от семейството, който е чувствителен към полени.

Когато се приберете отвън, поленът може да остане върху дрехите ви, затова е добре да се преоблечете у дома и да измиете лицето и ръцете си с вода. По-честото почистване на косата всеки ден с шампоан за ежедневна употреба също е препоръчително по време на поленовия период, за да се отървете от остатъците му върху кожата и косата ви.

Почистване и сушене на дрехите
След като се преоблечете, добра идея е да почистите дрехите си от полени възможно най-скоро, преди да се докоснат до други предмети у дома. Много полезно решение, по това време на годината, е да използвате функцията за пара на вашата сушилня, ако разполага с такава – тя може да се използва като алтернатива на изплакването и не само е нежна към кожата, но премахва и 99,9% от алергените, впити в дрехите и текстилните играчки. Eco Hybrid™ сушилнятя с DUAL Inverter HeatPump на LG с автоматично почистване на кондензатора и ThinQ™ WiFi е перфектно решение за рутината на прането ви по време на поленовия сезон. LG Styler също използва силата на парата, за да се грижи за дрехите и да ги освежи. На пръв поглед уредът наподобява обикновен стилизатор за гардероб, но е изключително полезен, когато дрехите не се нуждаят от пране, но трябва да се отървете от алергените и праха по тях.

Въпреки че дрехите изсъхват бързо, ако са прострени навън при топло време, концентрацията на полени във въздуха не трябва да се пренебрегва и е препоръчително да изберете простирането вътре. Ако търсите по-бързо решение, сушилнята е домакински уред, който със сигурност ще улесни ежедневието ви.

Вечерно проветряване и филтриране на полените
Проветряването е най-препоръчваният метод за подобряването на качеството на въздуха във вътрешни пространства, но по време на поленовия сезон е най-добре да го правите през нощта, когато концентрацията на полени значително намалява.

Допълнително предимство е, ако климатикът ви може да филтрира полените във въздуха в дома. Например, шедьоврите в категорията, работещи с DualCool & Pure системи, като LG Duel Inverter, могат да гарантират едновременно охлаждане и филтриране на въздуха, както и да регистрират и филтрират изключително малки прахови частици и патогени в реално време, дори да са с размер от 1 микрон (PM 1.0). UVnano технологията може да дезинфектира въздухът, който влиза, благодарение на своите ултравиолетови светлинни лъчи, и по този начин да убие 99,9% от определени патогени, навлизащи в дома ви.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Астрономическата есен тази година ще настъпи на 23 септември в 9:50 ч.
22.09.2023 16:32 133
Астрономическата есен тази година ще настъпи на 23 септември в 9:50 ч.

Тази година есенното равноденствие ще настъпи на 23 септември в 09:50 ч. българск...

Градината на света ще приеме три събития през уикенда
22.09.2023 15:53 1744
Градината на света ще приеме три събития през уикенда

Утре/23 септември/ в 11 ч. кметът на община Пазарджик и най-успешният български ф...

Българите са сред европейците с най-дълга работна седмица
22.09.2023 13:29 148
Българите са сред европейците с най-дълга работна седмица

През 2022 г. гражданите на ЕС на възраст 20-64 г. са работили средно 37,5 часа се...

ТМ+

Интересни истории за ножарството в ефира на Телемедиа
21.09.2023 17:37 127 Общество
Интересни истории за ножарството в ефира на Телемедиа

„Ножарите на Костенец“ е поредният докуменален филм на Евгени Попов, ...

Как да се погрижим за кожата през есента?
21.09.2023 15:10 145 Общество
Как да се погрижим за кожата през есента?

Кожата на лицето ни обича, когато я глезим с маски, без значение дали ние си ги п...

LG С ВИЗИЯ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯТА СИ КЪМ КОМПАНИЯ ЗА ПЛАТФОРМА ЗА МЕДИИ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
21.09.2023 14:45 156 Техно
LG С ВИЗИЯ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯТА СИ КЪМ КОМПАНИЯ ЗА ПЛАТФОРМА ЗА МЕДИИ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Трансформацията на компанията ще осигури по-добър живот за своите потребители чр...

Хороскоп за 21 септември
21.09.2023 08:52 360 Общество
Хороскоп за 21 септември

Овен - Учете се от взаимоотношенията си и от ситуациите, в които попадате....