10.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Електрическата междусистемна връзка „GREGY“ между Египет и Гърция е предложена за включване в списъка на Проектите от взаимен интерес на ЕС

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Електрическата междусистемна връзка „GREGY“ на Copelouzos Group между Египет и Гърция е предложена за включване в списъка на Проектите от взаимен интерес на Европейския съюз.

Както беше обявено днес от Генерална дирекция „Енергетика“ (ГД „Енергетика“) на Европейската комисия, електрическата междусистемна връзка GREGY е включена в списъка на Проектите от взаимен интерес (PMI). Списъкът ще бъде изпратен на Европейския парламент и на Европейския съвет за официална ратификация с цел приключване на обичайната процедура.

Този водещ проект ще свърже Египет с Европа през Гърция с подводен кабел с мощност 3 000 MW и дължина около 950 км. Зелената енергия на конкурентни цени, която кабелът ще пренася от Египет до Гърция, ще се произвежда от възобновяеми енергийни източници с мощност 9.5 GW, които ще бъдат изградени и експлоатирани от Copelouzos Group в Египет. Тази зелена енергия от 3000 MW, която ще се пренася по проекта GREGY, ще замени 4,5 млрд. куб. м. природен газ годишно и ще намали емисиите на CO2 с около 10 млн. тона годишно.

Проектът е от стратегическо значение за Европа и напълно съответства на стратегията на Европейския съюз за преход към зелена енергия и постигане на нулеви емисии на CO2 до 2050 г. Той е в пълно съответствие с енергийната стратегия на Европа за електрифициране на енергийните системи и снабдяването им с чиста зелена енергия с оглед на бързото навлизане на възобновяемите енергийни източници и декарбонизацията на Съюза. Същевременно GREGY ще има решаващ принос за постигане на енергийна диверсификация и силно подкрепя политиката на ЕС за създаване на зелени енергийни коридори от юг на север, които да свързват електроенергийната система на Египет с тази на Европа.

Отбелязва се също така, че GREGY – Green Energy Interconnector вече е включен в инициативата за развитие „Глобален портал“ на Европейския съюз, която има за цел да обедини приоритетите на външната политика на ЕС и да привлече инвестиции за периода 2021-2027 г. за развитие на глобалната инфраструктура.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии