29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

ЕС разследва Meta, притеснява се за сигурността на децата

Искаме младите хора да имат подходящи за възрастта им преживявания онлайн, заявиха от компанията майка на Facebook

ЕС разследва Meta Platforms за предполагаемо нарушаване на правилата за рисковете пред детската сигурност онлайн. Европейската комисия ще провери дали Facebook и Instagram не са нарушили Закона за цифровите услуги, защото потенциално „могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създават т.нар. ефекти на заешката дупка“.

Комисията е притеснена за верифицирането на възрастта на младите потребители в платформите на Meta, както и за рисковете за неприкосновеността, свързани с алгоритмите за препоръки.

Искаме младите хора да имат сигурни, подходящи за възрастта им преживявания онлайн и прекарахме десетилетие в разработката на повече от 50 инструмента и политики, създадени, за да ги защитават“, коментира говорителят на Meta пред CNBC.

ЕК заяви, че решението за започване на разследването е взето след предварителен анализ на доклад за оценка на риска, подготвен от Meta през септември 2023 г. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посочва, че регулаторът не е убеден, че Meta е направила достатъчно, за да изпълни задълженията си според Закона за цифровите услуги за ограничаване на рисковете от негативни ефекти върху физическото и психично здраве на младите европейци в платформите си.

Източник: Bulgaria On Air

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии