10.9 C
Пазарджик
четвъртък, 23 май, 2024

Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън получиха Нобел за биохимия

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Нобеловата награда за биохимия получиха тримата учени Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън, за разработването на криоелектронна микроскопия, която онагледява с висока резолюция биомолекулярни структури в разтвор.

Това е метод за опростяване и подобряване на изображенията на биомолекули, чрез който изследователите вече могат да създават триизмерни структури.

Благодарение на криоелектронната микроскопия изследователите вече могат да замразяват биомолекули докато те се движат, както и да визуализират процеси, които никога преди това не са наблюдавали. Това е от изключително значение както за разбирането на базовата химия, която изгражда живота, така и за фармацевтичната индустрия.

Ричард Хендерсън успешно създава триизмерно изображение на протеин с резолюция на атомно ниво, използвайки електронен микроскоп.

Йоахим Франк разработва метод за обработка на изображенията, чрез който замъглените двуизмерни образи на електронния микроскоп се анализират и сливат и по този начин оформят детайлна триизмерна структура.

Жак Дюбоше добавя вода към електронната микроскопия. Тя се изпарява във вакуума на електронния микроскоп и това води до разпада на биомолекулите.

Всяко едно от откритията на тримата учени оптимизира работата на електронната микроскопия. Желаната резолюция на атомно ниво е постигната през 2013 г., като изследователите вече могат да създават без проблем триизмерни структури от биомолекули.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии