КАК ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ КАПАНА НА МНОГОТО ЗАДЪЛЖЕНИЯ

14.05.2023 16:51 219 Коментари: / Добави коментар Редактор: Елена Ламбрева Техно
КАК ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ КАПАНА НА МНОГОТО ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Много от нас често се намират в ситуации, в които трябва да извършат много, независими една от друга, задачи с кратък срок. Извършваме паралелно все повече и повече активности в работния си ден, а много от нас едновременно с това имат и допълнителен бизнес или хоби, изграждат каналите си в социалните медии, занимават се с индивидуални проекти и дори участват в онлайн курсове – всичко това много често е дори от вкъщи. Експертите на LG създадоха този кратък наръчник със съвети, който може да ни даде малко контрол над хаоса в ежедневието.

Множество проучвания показват, че човешкият мозък не може да се концентрира напълно върху повече от едно нещо едновременно. Именно затова мултитаскингът не е нещо, към което трябва да се стремим, ако имаме много задачи за изпълнение. Изисква се майсторство в управлението на времето: записвайте всички задачи за деня още от сутринта, направете прогноза за това колко време мислите, че ще е нужно за изпълнението на всяка от тях и им запазете конкретен промеждутък от деня. Това включва ежедневни задължения като готвене, придвижване, забавление и почивка. Не си задлужава да планирате цялата седмица предварително в детайл – фокусирайте се върху по-кратки и постижими периоди от време, за да е по-ефективен планът. Отмятайте задълженията към два различни ангажимента отделно, в противен случай ще си създадете повече стрес. Вместо върху мултитаскинг, фокусирайте се върху отделните една по една и задължително изключете факторите, които ви разсейват, докато работите върху плана си – това могат да са социалните медии или съобщенията. Ако искате да им обърнете внимание, отделете и за тях кратък промеждутък от деня си.

Приложенията могат да са нещо много полезно
Ако искате да правите много неща наведнъж, трудно ще се справите с правилното управление на задачите. Тетрадка може и да е подходяща в случая, но още по-голямо удобство е приложение за управление на времето, което ще ви осигури лесен достъп до списъка със задължения независимо къде и по кое време имате нужда от тях. А синхронизацията между телефона и компютъра, прави този вариант още по-комфортен. Подобно приложение е Handle, което обобщава задачите, имейлите и други записани ангажименти на едно място.
Приложение, което ще ви помогне да изключите всички разконцентриращи платформи, също би било много полезно. Пример за такова е Self Control, с което можете да отбележите кои други приложения искате да блокирате за конкретен период от време. Важно е да знаете, че дори да рестартирате компютъра си, приложението няма да пусне вече блокираните такива, докато не приключи зададения от вас период. Следователно, ще трябва да изчакате то да премине, за да проверите социалните си мрежи например. Подобно приложение е и Forest, което дори може да ви награди, ако останете фокусирани – ако не докосвате маркираните приложения за дълго време, едно дърво, а в последствие и цяла гора, ще пораснат като награда. Ако не успеете да издържите на изкушението на социалните медии, това ще се отрази на вашите растения.

Средства, с които да избегнете хаоса
Тези, които функционират в много роли и се впускат в различни активности, много бързо могат да се почувстват затрупани от електронни устройства, кабели и хаос в дома си. Затова, за да си подсигурите гладко протичане на работния процес, е важно да рационализирате инвентара, с който работите. Ако сте от вкъщи, офиса или дори влака и кафето, трябва да се целите да съберете всичко необходимо на телефон, който отговаря на абсолютно всички ваши нужди, както и на издръжлив, компактен лаптоп. Ако извършвате много различни дейности от вкъщи, трябва да си създадете работна станция, подходяща за работния ви процес, където лесно да се настаните и да свържете лаптопа си.
Използването на монитор е не само необходимо за задачи, свързани с дизайн, графики и редактиране на видеа, но е важно и за здравето на гръбначния ни стълб, независимо от сферата ни на работа. Трябва да изберете монитор, който може да се използва лесно за всеки работен процес, какъвто например е мониторът LG Ergo dual-display. Той ви позволява да позиционирате два стандартни 27-инчови дисплеи на една ергономична поставка, в позиция, подходяща специално за вас, с което ще помогне да повишите ефективността си. Лесно можете да адаптирате страните на дисплеите една до друга или една над друга, както и да ги накланяте и въртите във всяка възможна посока на стойката. Така удобно можете да използвате вашия всичко в едно екран независимо дали работите прави или седнали, дали играете, редактирате видео или дори гледате телевизионни предавания.

Останете активни, за да можете да поемете повече ангажименти
Когато имате пълен график, става още по-важно да бъдете активни в ежедневието. Редовните упражнения например гарантират по-бърз мисловен процес през деня и повече издръжливост за голямото натоварване. Въпреки това, в тази ситуация вместо да прекарвате часове в кардио упражнения, можете да изберете по-кратки и по-интензивни такива, като например HIIT, които могат да се практикуват и у дома за само 30 минути, преди да започне работният ден. Колкото повече задължения имате, толкова по-важно става и планирането на здравословното хранене. Ако планирате и подготвяте (или замразявате) своите храни за седмицата напред, не само ще спестите време и енергия през седмицата, но ще помогнете на мисленето и издръжливостта си. Трябва да си планирате и периоди за почивка и време с любимите хора, в противен случай, в даден момент може да се окаже така, че пропускате важни неща.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Астрономическата есен тази година ще настъпи на 23 септември в 9:50 ч.
22.09.2023 16:32 131
Астрономическата есен тази година ще настъпи на 23 септември в 9:50 ч.

Тази година есенното равноденствие ще настъпи на 23 септември в 09:50 ч. българск...

Градината на света ще приеме три събития през уикенда
22.09.2023 15:53 1724
Градината на света ще приеме три събития през уикенда

Утре/23 септември/ в 11 ч. кметът на община Пазарджик и най-успешният български ф...

Българите са сред европейците с най-дълга работна седмица
22.09.2023 13:29 146
Българите са сред европейците с най-дълга работна седмица

През 2022 г. гражданите на ЕС на възраст 20-64 г. са работили средно 37,5 часа се...

ТМ+

Интересни истории за ножарството в ефира на Телемедиа
21.09.2023 17:37 127 Общество
Интересни истории за ножарството в ефира на Телемедиа

„Ножарите на Костенец“ е поредният докуменален филм на Евгени Попов, ...

Как да се погрижим за кожата през есента?
21.09.2023 15:10 145 Общество
Как да се погрижим за кожата през есента?

Кожата на лицето ни обича, когато я глезим с маски, без значение дали ние си ги п...

LG С ВИЗИЯ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯТА СИ КЪМ КОМПАНИЯ ЗА ПЛАТФОРМА ЗА МЕДИИ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
21.09.2023 14:45 156 Техно
LG С ВИЗИЯ ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯТА СИ КЪМ КОМПАНИЯ ЗА ПЛАТФОРМА ЗА МЕДИИ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Трансформацията на компанията ще осигури по-добър живот за своите потребители чр...

Хороскоп за 21 септември
21.09.2023 08:52 360 Общество
Хороскоп за 21 септември

Овен - Учете се от взаимоотношенията си и от ситуациите, в които попадате....