КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ НА НЕГАТИВНИТЕ ЕФЕКТИ, КОИТО РАБОТАТА НА ЕДНО МЯСТО НАНАСЯ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НИ

24.04.2023 16:49 618 Коментари: / Добави коментар Редактор: Елена Ламбрева Техно
КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ НА НЕГАТИВНИТЕ ЕФЕКТИ, КОИТО РАБОТАТА НА ЕДНО МЯСТО НАНАСЯ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НИ

Много от нас работят по цял ден, седнали пред компютрите, като прекарват не само работното си време на стол, но и свободното – вкъщи на дивана, пред телевизора. Прекомерното време в седнало положение може да има негативен ефект не само върху физическото ни здраве, но и върху психическото. За щастие, има различни лесни начини, с които поне малко можем да им противодействаме – LG събира най-полезните и важни съвети за това.

Чуваме много за негативните последици от заседналата работа, като например това, че твърде дългото седене може да увеличи риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Но заседналия начин на живот може да повлияе зле не само на физическото, а и на психическото ни здраве: може да повиши риска от депресия и тревожност. До този извод стига проучване на Държавния университет на Айова, САЩ – хората, които са умерено или интензивно физически активни между 2,5 и 5 часа седмично преди пандемията, ограничават тази динамика със средно 32% след въвеждането ограниченията свързани с пандемията, в резултат на което съобщават, че се чувстват по- депресирани, тревожни и самотни.

Това не е случайно – добре познат факт е, че упражненията намаляват стреса, подобряват циркулацията на кръвта, а с това и цялостното здраве на организма – и все пак, тези позитиви са нещо, което често забравяме, докато сме на работа, гледаме телевизия или играем видео игри. Ако изпитвате симптоми, близки до тези в проучването, може да прегледате следващите ни съвети и да решите дали биха помогнали за това да се почувствате по-добре.

Следете признаците
Тялото ни винаги ни дава сигнал, когато усети, че седим прекалено дълго – вратът и китките започват да болят например, но обикновено хората свикват с тези усещания и след време започват да ги игнорират. Подсъзнателния ни ум, от друга страна, разпознава усещането ни за дискомфорт – можем да станем раздразнителни, напрегнати, нетърпеливи и разконцентрирани, без дори да осъзнаваме първоизточника на проблема. Когато работим в седнало положение, позицията на главата ни обикновено не е добра, което прилага голямо напрежение върху врата и раменете. Затова, напомняйте си да не навеждате или изкривявате главата си твърде много, докато седите пред екрана.

Ако седите, заемете добра позиция
Седенето за дълъг период от време е особено вредно, ако е с неправилна стойка, на стол или бюро, които не са разработени с ергономичен дизайн. Затова, трябва да обмислите с предимство оборудване, което ви позволява да сменяте позициите си лесно и удобно – както и колкото се може по-често, докато сте на работното си място. Изберете стол, който регулира височината си, ъгъла на облегалката и позицията на подлакътниците, както и монитор – като LG Ergo мониторите – който също може да регулира височината и ъгъла си лесно и удобно. Това ще ви позволи да продължавате да сменяте позициите на тялото си, въз основа на сигналите, които ви изпраща. Лаптопът може да е с предимство, тъй като ви позволява да работите изправени, но ако трябва да седите, използвайте отделен монитор или клавиатура, тъй като е по-добре за гръбнака, ако основният дисплей е на нивото на очите ви и поне на една ръка разстояние от вас. В основата на най-новите монитори вече е регулирането на височината, но ако устройството, което използвате е твърде ниско, повдигнете го, като използвате няколко по-големи книги, за да сте сигурни, че оставате в изправена позиция на гърба.

Вкарайте малко движение в деня си
Човешкото тяло е създадено за движения, а ефектите от физическата активност подсигуряват оптималното функциониране на всички органи, включително мозъка. Ако водите неактивен начин на живот, няма да можете да се възползвате от предимствата на движенията върху вашето психическо здраве – всъщност, дори ще изпитате негативните ефекти в краткосрочен план. За щастие, има различни начини да вкарате малко активност в деня си. Например, може да ходите или карате колело, вместо да използвате кола или градски транспорт, или да слезете една-две спирки преди дестинацията ви. В офис сградите можете да използвате стълбите вместо асансьора, но ще си помогнете и ако изберете по-малко шише за вода, за което да ставате и пълните по-често. Също така можете да четете отчети или по-дълги документи, докато стоите изправени и да правите кратки разходки, докато провеждате телефонен разговор. Ако колегите ви са отворени към това, можете да провеждате някои срещи повреме на разходка, а в добро време – да обядвате навън. Ако обикновено работата ви поглъща, настройте си напомняне на телефона, или дори на компютъра, което да ви напомня да се раздвижите на всеки 30-40 минути.

В днешния свят е невъзможно да избегнем изискванията, които работните условия ни задават, но можем да работим за себе си, полагайки усилия за продиводействието на негативните ефекти от заседналата работа и по-статичния начин на живот. Съветите от LG са лесни и не отнемат много време, но при постоянство могат поне малко да подобрят цялостното състояние на организма. LG е компания, която непрекъснато полага усилия не само в разработването на технологично първокласни продукти, но и продукти, които ежедневно работят да подобрят живота на потребителите. LG Ergo мониторите например са създадени с мисъл за клиента – с по-гъвкави основа и рамо, благодарение на които можете да създадете персонализирана работна станция, която е перфектно съобразена с вашите нужди, осигурявайки комфорт и насърчавайки добрата стойка.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Пазарджиклии настояват за незабавен арест на убиеца на Ангел
30.09.2023 20:46 1598
Пазарджиклии настояват за незабавен арест на убиеца на Ангел

Жестоко убийство в Пазарджик - 21-годишния Ангел е починал, след като е бил намуш...

ВК Хебър пуска членски карти за сезон 2023/2024
30.09.2023 17:12 68
ВК Хебър пуска членски карти за сезон 2023/2024

Хебър пуска членски карти за сезон 2023/2024. Картата гарантира ЕДНО запазено ...

14 пияни и 15 дрогирани зад волана за ден
30.09.2023 13:48 232
14 пияни и 15 дрогирани зад волана за ден

9260 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализи...

ТМ+

Хороскоп за 30 септември
30.09.2023 11:17 267 Общество
Хороскоп за 30 септември

Овен - Доверете се на въображението си. Ще ви подскаже оригинален начин за...

Лилия Иванова гост на Празника на плодородието
29.09.2023 17:24 352 Общество
Лилия Иванова гост на Празника на плодородието

Авторката на документални филми, които се излъчват в ефира на Телемедиа, Лилия Ив...

Хороскоп за 29 септември
29.09.2023 09:49 348 Общество
Хороскоп за 29 септември

Овен - Нищо не убягва от погледа ви. Аналитични сте и разбирате лесно какв...

Xiaomi представя новия сезон на Xiaomi Master Class с подкрепата на Leica
28.09.2023 16:25 102 Техно
Xiaomi представя новия сезон на Xiaomi Master Class с подкрепата на Leica

Берлин, Германия, 26-и септември 2023 – С новообявената серия Xiaomi 13T,...