15.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект (AI) удря световния пазар на труда „като цунами“

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Според шефа на МВФ световната икономика е станала по-податлива на сътресения

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че изкуственият интелект (AI) удря световния пазар на труда „като цунами“, предаде от „Ройтерс“, цитиран от България он еър.

Технологията вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от позициите по света в следващите две години, коментира тя на събитие в Цюрих.

Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това. Изкуственият интелект може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и повече неравенство в нашето общество“, посочи тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързани с Университета на Цюрих.

Георгиева смята, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, визирайки пандемията през 2020 г., както и войната в Украйна.

Въпреки че е очаквала повече сътресения, особено заради климатичните промени, икономиката е останала забележително устойчива, каза още лидерът на МВФ.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии