2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 22 февруари, 2024

През 2025 година – туристи летят с балон в стратосферата

Надпреварата за покоряване на Космоса е в разгара си. В нея освен вече утвърдените частни американски компании, като SpaceX, Virgin Galactic и Blue Origin, вече се включи и френската компания Zephalto, която предлага полет с балон до стратосферата. Услугата ще е активна от 2025 г. и ще струва €120 000 на човек.

Плановете на компанията са за 60 полета годишно с шест пътника на борда. Тя си е поставила за цел да осигури изживяване, което включва най-добрите страни на френското гостоприемство – изискана храна, вино и дизайн – и то на границата с Космоса. Разбира се, само за хората, които могат да си позволят шестцифрената сума за билета.

Балони, пълни с хелий или водород, ще излетят от Франция с двама пилоти на борда и ще се издигнат на 25 километра в стратосферата за час или час и половина. Веднъж достигнал максимална надморска височина, която е около три пъти по-висока от тази, на която летят търговските самолети, балонът ще остане три часа във стратосферата, давайки възможност на гостите да се насладят на гледки, виждани преди това само от астронавти. Приземяването ще отнеме още час и половина – общо около шест часа отиване и връщане.

Zephalto е нов европейски участник в търговската космическа надпревара, но това не е единственият космически балон, който предлага подобно изживяване. Базираната във Флорида компания Space Perspectives предлага пътувания на борда на своя кораб Neptune One, издигайки се малко по-високо (19 мили). Цената на техните билети е 125 000 долара, а полетите се очаква да стартират през 2024 г.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика вече над 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии