14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

В СЕЗОНЪТ НА БАРБЕКЮТО ВИЖТЕ ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАТЕ, ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ ХРАНАТА СВЕЖА МАКСИМАЛНО ДЪЛГО

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Летните вечери носят аромата на прясно гриловани месо и зеленчуци, които в компанията на любими приятели и весела глъчка превръщат лятото в пълен със спомени сезон. Готвенето на открито е чудесен начин да се отпуснете, но за да е още по-пълноценно, можете да предприемете няколко допълнителни стъпки, с които да увеличите безопасността на храните и срока, в който са свежи, ако искате да избегнете някои неприятни последици.

Когато печете сурово месо по време на летните горещини, създавате идеалните условия за развиването на бактерии по него. Дори когато месото е приготвено бързо и правилно, ако го оставите на масата за прекалено дълго, то може да изсъхне, което да развали вкуса от гриловането, а често това завършва с изхвърляне на последните порции. За да предотвратят това, специалистите на LG съставиха списък с неща, на които да обърнете внимание, ако искате да приготвяте храната безопасно и да съхраните естествения й вкус в продължение на няколко дни.

Приготвяне с внимание
Разбира се, всяко градинско парти стартира с покупката на продуктите. Още на този етап трябва да внимавате с месото и по-нетрайните продукти – сложете ги в кошницата чак в края на пазаруването, така че да прекарат възможно най-малко време извън хладилника. Месото трябва да е опаковано правилно и да не тече върху другите продукти. В горещото време, или при по-дълго пътуване от магазина до дома ви, най-добре е да подготвите хладилна чанта с вас, както и пакети с лед.

Директно в хладилника
Нетрайните продукти трябва да поставите в хладилника възможно най-скоро – ако температурата отвън е над 32°C, задължително го направете до 1 час. Месо, което няма да използвате в рамките на 1-2 дни, трябва да замразите или да поставите в специален сектор на хладилника: ако хладилникът има FreshConverter™ зона, можете да регулирате настройките в зависимост от това дали ще съхранявате там месо, риба или зеленчуци за няколко дни. Ако искате да сготвите предварително, можете да използвате и зоната FreshBalancer™, която има настройки за влажността и можете да ги регулирате според вида на зеленчуците или плодовете, които слагате в ястието – за да сервирате свежи салати на гостите си дори когато сте пазарували по-рано.

Безопасно размразяване
Ако изваждате месото от фризера, внимавайте да го размразите напълно преди гриловането, за да се изпече равномерно. В хладилника можете да размразявате храната бавно, но безопасно, но ако бързате, можете да поставите и запечатания пакет месо във вода. Ако нямате време да размразявате равномерно преди готвенето, използвайте микровълнова печка – но само когато ще приготвяте месото веднага след това.

Мариноване
Маринатите за барбекю са страхотен начин да овкусите месото, докато то се отпуска. Повечето рецепти препоръчват мариноването да продължи между 6 и 24 часа. Можете да мариновате и за по-дълго от това, но след два дни, маринатата ще започне да разгражда фибрите на месото и то може да се превърне в каша. Винаги мариновайте в хладилника, а не на открито, защото това би довело до развалянето на храната още преди да е стигнала до грила. Ако искате да използвате марината от предходно готвене на месо или гриловано сирене, сварете я преди това, за да убиете бактериите, които може да са започнали развитието си от предишната порция месо.

По време на барбекюто
Дръжте месото, рибата и млечните продукти в хладилника, докато не сте готови да ги поставите на грила – ще имате достатъчно време да ги извадите, когато всичко друго е приготвено. Ако искате да приготвите по-големи порции, не поставяйте цялото количество суров продукт на рафта до грила, тъй като последните няколко парчета могат да се развалят по този начин.
Винаги използвайте чисти прибори, когато гриловате. Например, не поставяйте сготвеното месо в същия поднос, в който сте го държали сурово и не използвайте същите щипки за суровото и сготвеното месо, тъй като те могат да разпространят опасните бактерии на вече безопасно сготвената храна.

Не се заблуждавайте от външния вид
За да сте сигурни, че опасните бактерии в месото са унищожени, трябва да сте сигурни, че сте го сготвили напълно – особено, ако е птиче месо. Може да се подведете, ако месото хване загар бързо, затове внимавайте и го гриловайте на по-бавен огън. Никога не връщайте месото на грила, ако не е напълно приготвено – винаги трябва да готвите веднъж.

Съхранение на храната след готвенето
Веднъж сготвена храната и в края на храненето, не оставяйте чиниите на масата, докато разговаряте с компанията си – особено в летните вечери. Оставете всички останали ястия в хладилника след максимум 1 час. Разбира се, това не означава да сложите току що приготвена и гореща храна в хладилника – това не е добре за уреда, тъй като трябва да използва допълнително енергия, за да я охлади. Това е един от най-големите врагове на качеството на храната – затова хладилниците вече разполагат с гарантирана температурна флуктация от по-малко 0.5°C при нормална употреба – това са моделите с етикет LINEARCooling™. Но поставянето на горещи кутии на рафтовете няма да е благоприятно дори за най-модерните хладилници. В допълнение, съхраняването на храна в горещи кутии отнема от вкуса им, тъй като кондензацията на пара под капака може да ги направи влажни и с по-кратък срок на годност.

Така че, ако искате храната ви да има добър вкус 1-2 дни след като я приготвите, оставете я да се охлади за 30 минути преди да я поставите в плътно затварящи се кутии в хладилника, така че студеният въздух да се настани удобно между контейнерите.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии