Xiaomi използва самостоятелно разработена гласова технология, за да помогне на хората с говорни нарушения

20.05.2022 12:56 176 Коментари: / Добави коментар Редактор: Ангел Узунов Техно
Xiaomi използва самостоятелно разработена гласова технология, за да помогне на хората с говорни нарушения

Пекин, Китай, 19 май 2022 г. - Xiaomi, компанията за потребителска електроника и интелигентно произвеждане на смарт телефони и интелигентен хардуер, свързани с платформата „ Интернет на нещата “ (IoT),  представи най-новото си приложение с усъвършенствани алгоритми и самостоятелно разработена гласова технология в областта на свързаността. Технологията Text-To-Speech, която е разработена от Xiaomi AI Lab, се използва за генериране на уникален и персонализиран глас за потребители с говорни нарушения.

Тези потребители вече може да комуникират с другите, като използват "собствения си глас", вместо типичния монотонен електронен глас. Като част от предварителния изследователски проект „Own My Voice“, ръководен от Техническия комитет на Xiaomi, този успешен опит демонстрира ангажимента на Xiaomi към стратегията „Tech for Good“ и постигнето на мисията си „да позволи на всеки в света да се радва на по-добър живот чрез иновативни технология".

Защо Xiaomi стартира този проект?
Xiaomi се грижи за хората и се стреми да отговори на техните разнообразни нужди чрез технологични иновации. Компанията откликва на желанието на много потребители с говорни нарушения да притежават свои собствени уникални гласове за ежедневна комуникация и създаде екипа на проекта „ Own My Voice “, за да покани потребители с говорни нарушения да се включат като гласови реципиенти. Джу Си, лидер на тематичния комитет Tech for Good, Xiaomi Corporation, сподели: „Ние сме развълнувани да изследваме множество ценности, които технологичните иновации ни носят, като например да отговорим на изискванията на потребителите за самоличност и изграждане на идентичност."

Как Xiaomi осъществи проекта?
За да генерира най-подходящия и персонализиран глас за получателя, екипът на проекта набра повече от 200 доброволци в Xiaomi, за да „дарят“ гласовете си. Те използваха алгоритъма за съпоставяне на гласови отпечатъци, за да съпоставят характеристиките на дарените гласове на доброволците с тези на гласа на получателя. Чрез този подход те намериха най-подходящия глас като основен звук за гласова справка за получателя. С оглед на персонализирането и защитата на поверителността, избраният реален глас беше манипулиран със сложна акустична модификация, за да се образува нов и оригинален звук на гласа.
След това те използваха технологията Text-To-Speech в спонтанен стил, за да тренират модела на AI, което кара този нов глас постепенно да придобие естествен ритъм и интонация, които могат да изразят истински емоцията и тона на човека.
Проектът „Own My Voice“ съчетава разнообразие от най-модерни алгоритми със самостоятелно разработената технология за реч на Xiaomi, за да гарантира специфичността, безопасността и високата автентичност на синтезирания глас, създавайки нов модел на персонализиран синтез на реч за потребители с говорни нарушения.

Какво е значението на проекта?
В основата на този проект е група от експерти по говорни технологии от Xiaomi AI Lab. От 2017 г. те са публикували 37 доклада за речта в сборници на водещи международни конференции като Международната конференция по акустика, говор и обработка на сигнали (ICASSP). Успехът на "Own My Voice" зависи основно от технологията Text-To-Speech, разработена от тях. Тя превръща синтезирания глас в такъв като на истински човек по своята интонация, пауза, скорост и други характеристики. Това заменя монотонното и нетипично усещане на електронния глас с по-естествено звучене. В момента тази технология се прилага за много интелигентни устройства, оборудвани с Xiaoai, AI гласовия асистент на Xiaomi. Проектът „Own My Voice“ демонстрира, че технологията Text-To-Speech със спонтанен стил също може да бъде широко възприета от гледна точка на дотъпност и да подобри потребителското изживяване.

Джу Си добави: „Ако забележим и обърнем внимание на нуждите на малцинствените групи на ранен етап, процесът на разпространение на технологии може да бъде значително съкратен. Това позволява ползите от новите технологии да станат достъпни за потребители със специални нужди без забавяне

Занапред Xiaomi ще продължи да получава обратна връзка от гласовия получател и ще проучи допълнително осъществимостта на този проект в по-широк диапазон. Xiaomi ще продължи да дава възможност за достъпност чрез изключителни технологии, като се стреми да задоволи разнообразните нужди на хората чрез технологични иновации.


За Xiaomi Corporation

Xiaomi Corporation е основана през април 2010 г. и е включена в Хонконгската фондова борса на 9 юли 2018 г. (1810.HK). Xiaomi е компания за потребителска електроника и интелигентно производство със смартфони и интелигентен хардуер, свързани с платформата „Интернет на нещата“ (IoT)
 
Възприемайки визията „Да бъдем приятели със своите потребители, да бъдем в техните сърца като любима компания“, Xiaomi непрекъснато се стреми към иновации, висококачествен потребителски опит и оперативна ефективност. Компанията неумолимо създава невероятни продукти на разумни цени, осигурявайки възможност на всички по света да се радват на по-добър живот чрез иновативни технологии.
 
Xiaomi е един от световните лидери на пазара за смартфони. Пазарният дял на компанията по отношение на доставките на смартфони я класира на №3 позиция в световен мащаб през третото тримесечие на 2021 г. Компанията е създала водещата потребителска AIoT (AI+IoT) платформа, към която са свързани повече от 400 милиона интелигентни устройства към 30 септември 2021 г., като изключим смартфоните и лаптопите. Продуктите на Xiaomi присъстват на повече от 100 страни и региони по света. През август 2021 г. компанията влезе в списъка на Fortune Global 500 за трети път, като се класира на 338-о място - с 84 места по-нагоре в сравнение с 2020 г.
 
Xiaomi е част от Hang Seng Index, Hang Seng China Enterprises Index, Hang Seng TECH Index и Hang Seng China 50 Index. За повече информация, моля посетете https://www.mi.com/global/discover/newsroom.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Два басейна за тренировки има вече в Плувен комплекс „Балона“
30.06.2022 17:59 809
Два басейна за тренировки има вече в Плувен комплекс „Балона“

В началото на месец септември миналата година бяха възобновени тренировките по пл...

Графа открива 49-те Велинградски празници на културата
30.06.2022 17:27 145
Графа открива 49-те Велинградски празници на културата

Тази събота стартира 49-тото издание на Велинградските празници на културата. И т...

Признание за 18 спортисти
30.06.2022 17:19 619
Признание за 18 спортисти

Ежемесечно по програмата „Граждански импулс“ на община Пазарджик се н...

ТМ+

Днес да почерпят Петър и Павел
29.06.2022 09:09 202 Общество
Днес да почерпят Петър и Павел

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е почитан празник от българите. В на...

60 години Ансамбъл Пазарджик
27.06.2022 15:40 721 Култура
60 години Ансамбъл Пазарджик

С грандиозен концерт Ансамбъл Пазарджик отбеляза своя 60-годишен юбилей. На сцена...

Instagram подготвя революционни промени
25.06.2022 18:15 279 Техно
Instagram подготвя революционни промени

Услугата за споделяне на снимки Instagram съобщи, че тества нови възможности за п...

Таня Димитрова: Чудесия ще бъде част от най-голямото събитие на годината
25.06.2022 13:15 916 Общество
Таня Димитрова: Чудесия ще бъде част от най-голямото събитие на годината

Различни в живота, но обединени от любовта към България. Това мото събира за първ...