21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Успешно клонираха тибетски кози в Северозападен Китай

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Китайски учени са клонирали две живи тибетски ярета от телесни клетки на възрастни кози в северозападната китайска провинция Цинхай, съобщи Китайската медийна група. Целта на клонирането е да се избегне израждането на породата във високопланинското плато.

В рамките на програмата, ръководена от изследователски екип на Северозападния университет, три козела и една коза са използвани като донори на клетки за клонингите.

„Две клонирани ярета се родиха в Цинхай. Първото тежи 3,4 кг и е здраво“, каза Су Дзиенмин, главеният учен, ръководещ програмата за клониране. Той добави, че изследванията за клониране могат да помогнат на породата да поддържа адаптивността си към средата на платото.

Ма Юехуей, изследовател в Института по животновъдни науки към Китайската академия на селскостопанските науки, каза, че клонирането в среда на плато е голям пробив в областта на тибетската технология за отглеждане на кози и е от голямо значение за подобряването на качеството и ефективността на тибетската индустрия за развъждане на кози.

Тибетската коза е важен добитък в платото Цинхай-Тибет. Екипът на Су работи с общинския център за превенция и контрол на болестите по животните в Синин от 2018 г., за да извърши изследване на технологията за приложение на ембрионално инженерство върху тибетски якове и кози.

Джан Чънту, изследовател от центъра, е категоричен, че изследователската програма ще помогне за насърчаването на добрите сортове тибетски кози и ще увеличи доходите на фермерите и пастирите.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии