14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Злоупотребата с наркотици е водещата причина за смърт сред американците под 50 години

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Предозирането с наркотици или опиоиди се е превърнало във водещата причина за смърт сред американците под 50 години, съобщава ZeroHedge.

Жителите на Съединените щати е много по-вероятно да загинат от свръхдоза, отколкото от пътен инцидент. САЩ са световни лидери в процента смъртни случаи, свързани с наркотици.

Злоупотребата с опиоиди е проблем за цялата страна, но някои определени райони са много по-силно засегнати. Само в периода 2012 — 2016 година в щатите Западна Вирджиния, Кентъки и Охайо 18 хил. души са починали вследствие от злоупотреба с опиоиди.

Дълго време лекарите масово предписваха медикаменти, които твърде лесно причиняваха пристрастяване. Само в периода 1991 — 2011 година издадените рецепти за опиоиди са се увеличили три пъти.

Едва в последните години, благодарение на кампанията срещу злоупотребата с опиоиди, продажбите на силни обезболяващи в САЩ започват да намаляват.

Въореки това обаче през 2015 година американските лекари са предписали обезболяващи на почти 100 млн. души. Проучванията показват, че една трета от тях са злоупотребявали с тези медикаменти.

Експерти предричат, че ако не бъдат предприети спешни мерки за справяне с опиоидната епидемия, през следващото десетилетие почти 500 хил. американци ще станат нейна жертва. 

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии