14.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

ЦИК с решение за назначаването на съставите на СИК за нови и частични избори

Общинските избирателни комисии назначават съставите на секционните избирателни комисии за новите/частичните избори не по-късно от 25 дни преди изборния ден, и съставите на ПСИК за избиратели с трайни увреждания не по-късно от 10 дни преди изборния ден и утвърждават списъка на резервните членове, реши ЦИК.

След влизане в сила на заповедта на кмета за определяне броя на секциите на територията на общината ОИК със свое решение определя броя на членовете на всяка СИК съобразно броя на избирателите в съответната секция, както и разпределението на местата в СИК и техните ръководства между партиите и коалициите на територията на общината, а за градовете с районно деление за територията на всеки административен район.

Не по-късно от 35 дни преди изборния ден при произвеждане на нови избори и не по-късно от 28 дни преди изборния ден при произвеждане на частични избори при кмета на общината/района се провеждат консултации за сформиране съставите на СИК. Консултациите за ПСИК за избиратели с трайни увреждания се провеждат не по-късно от 18 дни преди изборния ден, ако не са проведени заедно с консултациите за СИК.

Консултациите са публични. Денят, часът и мястото на провеждане на консултациите се оповестяват публично не по-късно от три дни преди провеждането им и се публикуват на интернет страницата на общинската администрация.

В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции в 49-ото Народно събрание.

Парламентарно представени партии и коалиции са:

а) коалиция „ГЕРБ-СДС“, с парламентарна група от 69 народни представители;

б) коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, с парламентарна група от 63 народни представители;

в) партия „ДПС“, с парламентарна група от 36 народни представители;

г) партия „Възраждане“, с парламентарна група от 34 народни представители;

д) коалиция „БСП за България“, с парламентарна група от 23 народни представители;

е) партия „Има такъв народ“, с парламентарна група от 11 народни представители.

Общият брой на депутатите, членуващи в парламентарните групи, е 236.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени.

На територията на област Пазарджик нови избори за кмет бяха насрочени за Панагюрище, където съдът касира изборите, заради множество допуснати нарушения именно в секционните избирателни комсии.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии