10.9 C
Пазарджик
четвъртък, 23 май, 2024

ГЕРБ-СДС: Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Това заявиха в позиция до медиите от ГЕРБ-СДС.

Парламентът обяви за неуспешен мандата за правителство с премиер Мария Габриел
По думите им в хода на преговорите е станало ясно, че ПП-ДБ са готови на всичко, за да бавят финала на разговорите по първия мандат и да се стигне до втори мандат.

„Такава заявка те направиха още в началото на годината, а в крайна сметка и изтеклите записи от национално съвещание на „Продължаваме Промяната“ от май 2023 г. ясно показват, че това са съзнателни и злонамерени действия от страна на „Продължаваме Промяната“. Всъщност в същите тези записи ясно се казва, че „Мария Габриел ще бъде държана като заложник“, коментират от ГЕРБ-СДС.

На този непрекъснат натиск върху нас и на този политически рекет трябваше да бъде сложен край, подчертават от партията. И допълват: И краят беше сложен с достойнство от Мария Габриел, подавайки заявление до Народното събрание и ПГ на ГЕРБ-СДС за оттегляне на заявеното изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел.

Отбелязват, че е „цинично днес да бъдат плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за служебен кабинет.

„Именно от хората, които я изработиха и които оказаха брутален натиск върху всички членове на правна комисия и върху цялото Народно събрание да бъде приета до края на миналата година. Конституциите следва да се изработват така, че да имат дълъг срок на годност, а не само от Коледа до Великден“, заявяват още от ГЕРБ-СДС.

„Намираме за неуместно след цялата хронология, описана по-горе, да се предлага реализация на втори мандат с участието на ГЕРБ-СДС и с предложения за министър-председател в лицето на Мария Габриел или Росен Желязков. Мария Габриел беше поставена във фактическа и обективна невъзможност да реализира правителство в мандата, който принадлежи на партията, която я е номинирала по Конституция и която е спечелила изборите. Нещо повече – тя беше групово бламирана от министрите, излъчени от ПП-ДБ. Не на последно място, беше направен опит за публичното дискредитиране на Мария Габриел, която съвестно и отговорно изпълняваше функциите на вицепремиер и министър на външните работи, която е първи заместник-председател на ЕНП и успешен български еврокомисар, при това от лице, което настоява да бъде неин финансов министър. Росен Желязков, който е един от най-успешните председатели на Народното събрание, човек с безспорен политически, управленски и административен опит, беше отхвърлен за министър от ПП-ДБ, но пък с изненада научихме, че същите нямат против, той да е министър-председател. След като съзнателно взривиха крехкото равновесие, потъпкаха доверието, което се опитахме да изградим с тях и се опитаха да ни поставят в условия на тежък международен натиск, ППДБ не може да очаква от нас, че ще помагаме в тази безочлива злоупотреба на справедливите обществени очаквания за сигурен, стабилен и достоен живот в България“, казват още от ГЕРБ-СДС.

Съставът на Министерския съвет коментират така:

„Ние отново влязохме в преговори с принципна позиция – въпреки изключително противоречивата фигура на финансовия министър Асен Василев, която не среща одобрението на нито един представител от ПГ на ГЕРБ-СДС и на нашите избиратели, ние направихме най-голямата отстъпка, а именно да приемем той да запази поста си. Именно защото основните реформи, заради които изобщо беше възможен подобен кабинет, трябваше да продължат без сътресения – съдебната с министър на правосъдието Атанас Славов, пълноправното приемане в Шенген с министър на вътрешните работи Калин Стоянов и приемането ни в еврозоната с министър на финансите Асен Василев“, заявяват още от ГЕРБ-СДС.

Източник:БНТ

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии