8.8 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

Гравитационните вълни донесоха Нобел 2017 за физика

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Трима учени са носителите на тазгодишната Нобелова награда за физика. Райнер Вайс, Кип Торне и Бари Бариш получиха престижното отличие за приноса им към работата на Лазерно-интерферометричната обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) и наблюдението на гравитационните вълни.

LIGO е съвместен проект на учени от над 20 държави, които наблюдават проявленията на тези вълни, които са изцяло нов начин за наблюдение на едни от най-бурните и значими събития във Вселената.

Какво представляват гравитационните вълни? Те се движат със скоростта на светлината, изпълвайки Вселената,както Айнщайн ги описва в своята Обща теория на относителността. Те се образуват при ускорението на маса, когато две черни дупки се въртят една около друга.

За своите измервания LIGO използва два гигантски лазерни интерферометъра – в градовете Ливингстън и Ханфорд на разстояние от над 3000 км. Гравитационната вълна първо се удря в интерферометъра в Ливингстън и след това в този в Ханфорд и това се случва в рамките на 7 милисекунди. Чрез получените сигнали учените могат да установят зоната в небето, откъдето са дошли вълните.

Гравитационните вълни са директно доказателство за смущения във време-пространството, което отваря нова страница в изучаването на вселената.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии