20.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Китай осъществи успешен трансфер на данни чрез квантова криптография

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Китайският спътник „Мо Дзъ” осъществи за първи път в историята успешен трансфер на данни до Земята чрез квантова криптография – метод, защитаващ всяка една информация от неоторизиран достъп, съообщи китайската агенция „Синхуа”.

Специалистите подчертават, че това е прецедент за формирането на бъдещата глобална квантова комуникационна мрежа, която е абсолютно устойчива на кибер атаки. „В частност ще станат възможни абсолютно безопасните телефонни разговори (непроследими), както и изключително надеждните банкови преводи”, отбеляза Пан Дзянвей – член на Китайската академия на науките и главен участник в проекта.

Квантовата криптография се основава на принципа на неопределеност на Вернер Хайзенберг. Той гласи, че ако се опитате да измерите една квантова система (която се състои от елементарни частици), вие ще я промените по такъв начин, че измерването ви веднага ще се окаже неточно. Тази нова технология дава възможност на хората да обменят „ключове” за криптиране по публична мрежа. С тези „ключове” те могат да кодират своята електронна кореспонденция и да я направят абсолютно неуязвима и защитена.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии