14.9 C
Пазарджик
четвъртък, 23 май, 2024

От днес започва Великият пост

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат Възкресение Христово

От днес започва Светата Четиридесетница или Великият пост. Това е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-големия християнски празник Възкресение Христово – Пасха.

През Великия пост, освен първата и последната седмица, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. През първата седмица – тази година от 18 до 22 март се разрешава растителна храна без олио. По време на Страстната седмица постът също е строг – растителна храна без олио, а на Разпети Петък не се полага да се яде нищо.

Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение – на 25 март.

Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника начина на постене. Деца, възрастни с хронични заболявания, кърмачки и болни по правило не постят или се ограничават само няколко дни след посъветване с изповедника и лекаря си.

В основата на поста е борбата с греха чрез молитва и въздържание. Именно въздържанието, преди всичко духовно, а не телесното изнемогване на тялото е в центъра на поста.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии